logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Chipul lui Decebal – cea mai înaltă sculptură de piatră din Europa

Regele dac este comemorat de români prin cea mai înaltă sculptură de piatră din Europa. Aceasta înfățișează chipul lui Decebal sculptat într-o stâncă, după modelul Muntelui Rushmore din Dakota de Sud, SUA, unde sunt sculptate fețele președinților americani. Sculptura are 55 metri înălțime și 25 metri lățime.

Opera de artă se află aproape de Orșova, în zona catarctelor de la Cazanele Mici, pe malul stâng al Dunării, în locul unde adâncimea apei este cea mai mare: 120 metri. A fost realizată la inițiativa lui Iosif Constantin Drăgan, om de afaceri și istoric amator. El a fost cel care a promovat și a finanțat această sculptură, realizată în perioada 1994-2004.

A fost sculptată de către o echipă de 12 sculptori-alpiniști, la conducerea căreia s-a aflat sculptorul român Florin Cotarcea, care a reușit să ducă la îndeplinire obiectivul în ciuda numeroaselor pericole, dintre care amintim înălțimea, căldura și viperele. Chipul are următoarele dimensiuni fizionomice: lungimea nasului este de 7 metri, lățimea acestuia de 4 metri și lungimea ochilor de 4.3 metri.

Lucrarea a necesitat un efort deosebit din partea lucrătorilor. Mai întâi s-a trecut la defrișarea copacilor care împădurea stânca, la curățarea rocilor și a stâncilor masive care ar fi putut reprezenta un pericol pentru viața oamenilor. Datorită amplasamentului greu accesibil, la fața locului nu au putut fi aduse utilaje grele, care să ofere rapiditate lucrărilor. În schimb, uneltele de lucru au fost transportate cu barca și cu saci de 40-50 de kilograme, cărați în spate.

De la baza stâncii și până la schelă, sculptorii erau nevoiți să se cațere timp de jumătate de oră. Pentru a face munca mai ușoară, s-a apelat la programul de lucru în schimburi de câte 6 ore: 7:30 – 13:30; 13:30 – 19:30. În fiecare an, s-a lucrat în perioada martie – octombrie, perioadă permisivă din punct de vedere al vremii. S-a lucrat cu unelte clasice: ciocan pneumatic, spiț și baros.

Opera de artă nu a fost realizată fără accidente. A avut loc o cădere de câțiva metri în gol a unei echipe de 5 alpiniști, cauzată de desprinderea a două pitoane de susținere de pe cablul montat în jurul stâncii. Nici unul nu a suferit răni grave, însă. Un alt alpinist a fost mușcat de o viperă, dar i s-a administrat ser antiviperin la timp.

Chipul lui Decebal privește spre partea sârbească a Dunării, acolo unde de aproape 2000 de ani se află o placă memorială antică ridicată de împăratul Traian. Placa se numește Tabula Traiana și marchează marșul trupelor imperiale romane spre Dacia, din 105.

Citește și despre  primul castel din Europa luminat electric care este Castelul Peleș

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *