Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
germeni-de-seminte
germeni-de-seminte

Cum obținem corect germeni încolțiți de semințe, plini de nutrienți

Germenii încolțiți de semințe sunt benefici pentru organism și tocmai de aceea o cură de acest gen este recomandată pentru oricine, indiferent de vârstă și dietă.

Prin încolțire, o sămânță își sporește calitățile, deci implicit aduce beneficii în plus pentru organismul nostru. De exemplu, în cazul ovăzului, conținutul de vitamina C se mărește prin încolțire cu 600%. De altfel, lăstarii sunt mult mai bogați în minerale și vitamine decât semințele. Germenii ajută la digestie, sunt bogați în acizi grași nesaturați, lecitină și enzime.

Pentru a obține germenii încolțiți trebuie să știm care este procedura corectă și cât timp trebuie lăsați să crească. Dacă îi lăsăm prea mult devin amari și nu mai au proprietățile dorite.

Putem pune la încolțit aproape orice fel de semințe: grâu, orz, ovăz, susan, muștar, mei, lucernă, orez, năut, linte, soia, semințe de dovleac și floarea soarelui fără coajă etc.

Cum încolțești semințele

Materialele de care avem nevoie pentru a crește germeni de semințe sunt următoarele: cutii de conserve sau borcane, tifon, elastic și vată. Punem în borcan semințe/grăunțe, apoi turnăm peste ele o cantitate de apă de două ori mai multă decât semințele/grăunțele. Se lasă la înmuiat timp de 12 ore (excepție fac semințele mici care trebuie lăsate doar cinci ore), apoi se scurge apa (care se poate bea, fiind bogată în vitamine și minerale), se leagă borcanul la gură, cu tifon și se strânge cu elastic. Borcanul trebuie poziționat oblic astfel încât surplusul de apă să se poată scurge. Timp de trei zile cât durează încolțirea (excepție fac semințele uleioase, în cazul cărora durează două zile), semințele trebuie udate de două ori pe zi cu apă călduță. Potrivit lui Ernst Gunter, în cartea “Hrană vie. O speranță pentru fiecare”, există și un secret în cazul germenilor încolțiți: după cele trei zile, trebuie lăsați două-trei ore la soare ca să se formeze clorofila. Germenii încolțiți nu trebuie să fie mai mari de 1-2 centimetri.

Odată obținuți germenii încolțiți, pot fi consumați în diferite salate de legume. Cei care rămân pot fi depozitați în pungi închise bine, păstrați în frigider timp de mai multe zile.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *