logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Curiozități despre Anul Nou

Sfârșitul anului se apropie cu rapiditate și este, cu siguranță, momentul pe care fiecare dintre noi îl așteaptă pentru a sărbători un nou început alături de prieteni și familie. Însă, în afară de faptul că treci într-un an nou, ce anume știi despre noaptea dintre ani? Îți împărtășesc eu câteva curiozități.

  1. Julius Caesar a fost cel care a stabilit ca anul nou să înceapă în 1 ianuarie. Înainte de asta, anul nou în Imperiul Roman începea în 1 Martie. Acesta a numit luna ianuarie după zeul Janus, despre care se spunea că are două fețe, una care privește înainte și una care se uită înapoi.
  2. Sărbătoarea anului nou este cea mai veche sărbătoare, fiind sărbătorită pentru prima dată acum 4000 de ani de către babilonieni.
  3. Șampania este băutura aleasă de oamenii din întreaga lume pentru a sărbătorii noul an, datorită faptului că dopul care pușcă are sunetul caracteristic, care a rămas imprimat în mentalul colectiv ca fiind un sunet festiv.
  4. Tradiția newyorkeză de a lansa o minge mare în noaptea dintre ani a început în 1907 și se datorează unei interdicții de a lansa artificii. De atunci și până în prezent, imensa minge metalică a fost lăsată să cadă în fiecare an, mai puțin în timpul celui de-al doilea război mondial.
  5. În America Latină, noul an este sărbătorit prin incendierea unei păpuși mari. Acea păpușă reprezintă anul ce a trecut, iar dimensiunea ei este simbolică pentru faptul că oamenii își pun toate supărările și problemele din vechiul an în ea, înainte să o incendieze la miezul nopții.
  6. Cuvântul „revelion” folosit de români pentru a numi petrecerea dintre ani, vine din franceză și se referă la a sta de veghe și a cina la miezul nopții, cu prilejul unei sărbători.
  7. Nu este bine să mănânci pui sau homar de anul nou, pentru că acestea merg cu spatele sau scurmă, ceea ce, potrivit tradiției, te împiedică să ai un nou început.
  8. În Spania, obiceiul este de a mânca 12 boabe de struguri la miezul nopții, însemnând ultimele secunde ale anului. Acest ritual este făcut pentru a aduce noroc.
  9. Noul an este întâmpinat cu multă gălăgie pentru că, potrivit legendei, zgomotele puternice ar alunga spiritele rele.
  10. Peste 80.000 de focuri de artificii sunt lansate în fiecare început de an de pe podul Harbour Bridge din Sidney.

Tu ce alte curiozități cunoști despre Anul Nou?

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *