femeie-dormind
femeie-dormind

De ce este somnul cea mai importantă parte a vieții?

Cu toate că somnul este absolut necesar, mulți dintre noi nu au o relație tocmai bună cu această activitate nocturnă. Nu este neobișnuit să auzim de la antreprenori sau de la alte persoane la fel de ambițioase că vom avea parte de destul de mult somn când vom muri. Un asemenea punct de vedere este binevenit în lansarea unei noi afaceri într-un timp foarte scurt, în schimb, nu și pentru organism. Numeroase motive dovedite științific au reliefat faptul că atât organismul, cât și psihicul nostru necesită un somn bun, iar ignorarea acestuia ar putea să conducă la consecințe grave.

Somnul previne diabetul și bolile de inimă

Din când în când, fiecare dintre noi are probleme cu somnul și cu capacitatea de a adormi. Cu toate acestea, în cazul în care suferi de lipsa somnului, șansele să dezvolți boli de inimă sau diabet zaharat de tip 2 sunt într-o continuă creștere. Indivizii care suferă de insomnie, apnee de somn sau orice altă complicație care le perturbă somnul ar trebui să discute cu medicul lor, pentru ajutor. De asemenea, este important de subliniat faptul că exercițiile fizice regulate și un program de somn bine stabilit pot conduce la o rutină odihnitoare și prolifică.

Somnul ne ajută să ne menținem greutatea

Ai observat vreodată că ești din ce în ce mai înfometat atunci când fie nu te-ai odihnit destul, fie suferi de lipsă de somn? Cercetătorii de la Colegiul Hendrix au studiat acest fenomen și au demonstrat, în mod concludent, că lipsa de somn duce la un consum zilnic crescut al caloriilor, de aproximativ 300 de calorii în plus față de media normală. Acest lucru se datorează necesității de somn și odihnă ale creierului, pentru a realiza cele mai bune decizii. Pentru a slăbi într-un mod constant, este recomandat ca rutina ta de noapte să conțină opt ore de somn.

Somnul ajută sistemul imunitar

Sistemul imunitar este în mod constant solicitat, încercând să ne protejeze de o listă lungă de potențiale boli. Pentru a-i acorda o mână de ajutor, asigură-te că ai parte de cel puțin șapte – opt ore de somn pe noapte. Din păcate, cei care nu respectă acest sfat, pot dezvolta un sistem imunitar deficitar, care îi va predispune la o răceală sau gripă. Un studiu a constatat chiar că privarea de somn după vaccinare ar putea reduce efectele vaccinului cu până la 50%. Prin urmare, este esențial să se asigure cantitatea suficientă de somn, pentru a rămâne cât mai sănătoși posibil.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com