Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

De ce unii oameni scot limba când se concentrează

Ai observat vreodată cum unii oameni, sau poate chiar tu, scot limba sau o mușcă atunci când încearcă să se concentreze? Pare ciudat, având în vedere că nu există nicio legătură aparentă între a gândi și limbă, însă nu e chiar așa. De fapt, explicația este una tare interesantă, pe care te invit să o descoperi în cele ce urmează.

Despre limba omului

După cum probabil știi, limba este un organ care are rolul de a ajuta cu gustul, mestecarea alimentelor, înghițirea, dar și cu vorbitul. Ceea ce probabil nu știi este că aceasta oferă în mod constant informații creierului despre starea cavității bucale. De fapt, limba ta formează cuvintele pe care le gândești atunci când încerci să te concentrezi, fără ca tu să vrei asta.

De ce ne concentrăm cu limba scoasă?

Fiind într-o permanentă comunicare cu creierul, limba se mișcă constant în gură, chiar și atunci când tu nu ești conștient de asta. De aceea, o anumită parte a creierului este concentrată, tot timpul, pe informațiile acumulate de limbă. Mai interesant este faptul că atunci când încercăm să facem anumite taskuri care necesită concentrare din acea parte a creierului, avem nevoie ca limba noastră să nu mai ofere atâtea informații, rezultatul fiind că încercăm să bruiem fluxul de semnale pe care îl trimite către creier, mușcând-o sau imobilizând-o în vreun fel.

Pe scurt, limba este considerată un element care creează confuzie, prin urmare, încercăm să o eliminăm, pentru a ne putea concentra. Oamenii de știință au constatat că acest fenomen se întâmplă mai cu seamă la copii și că acest comportament este asociat cu acele sarcini care necesită comunicarea. Aceștia au ajuns la această concluzie, observând un grup de copii jucând un joc de „know and tap” (bate și atinge). Copiii, care erau toți dreptaci, scoteau limba când jucau acest joc, îndreptând-o în partea dreaptă. Acest lucru le-a indicat cercetătorilor că „decizia” de a scoate limba a fost luată de emisfera stângă, cea care este responsabilă de comunicare și limbaj. Pe de altă parte, atunci când copiii au fost puși să execute taskuri care necesită precizie, aceștia nu au scos limba într-o măsură la fel de mare.

Cu toate acestea, în cazul adulților, există două posibile explicații pentru faptul că aceștia nu scot limba la fel de des precum cei mici. O posibilă explicație este factorul social, faptul că majoritatea oamenilor suprimă acest instinct pentru a nu părea ridicol celorlalți. Cealaltă posibilitate este faptul că, în timp, creierul nostru dezvoltă capacitatea de a se concentra mai bine pe aceste taskuri și nu mai e nevoie să facă asta.

Drept urmare, am putea asemăna fenomenul cu întoarcerea privirii în dreapta – sus, atunci când vrem să ne amintim ceva. Desigur, pentru a putea confirma aceste observații, este nevoie de și mai multe cercetări.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *