Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

De ce visăm că picăm în gol

Cu siguranță ți s-a întâmplat cel puțin odată să te pui la somn și după ce adormi să te trezești speriat, având impresia că ai căzut. Acest lucru se întâmplă majorității oamenilor, iar oamenii de știință îl consideră un element normal al procesului de adormire. Și totuși, cunoști cauzele unui astfel de vis?

Spasme hipnagogice

De multe ori, avem impresia că încă suntem perfect conștienți, iar după ce ne trezim speriați, crezând că picăm, ne dăm seama că eram pe punctul de a adormi. Tresăritul pe care îl experimentăm se numește, în termeni medicali, mioclonii sau spasme hipnagogice. Acestea se întâmplă în special atunci când încă suntem în procesul de a adormi, iar corpul nostru nu este complet relaxat. Există mai multe teorii legate de ceea ce cauzează aceste spasme, însă toate acestea tind să demonstreze că ceea ce experimentăm nu este un vis propriu-zis. Din punctul de vedere al evoluționiștilor, aceste spasme sunt un reflex rămas de la strămoșii noștri. Aceștia cred că în trecut, oamenii se trezeau brusc, ca să nu cadă din copac, unde dormeau. De cealaltă parte este punctul de vedere al neurologilor care spun că ceea ce se întâmplă în acele momente este faptul că mușchii nu sunt complet relaxați încă, iar creierul înțelege greșit semnalele primite, crezând că suntem în pericol.

Când se întâmplă?

De cele mai multe ori, spasmele hipnagogice se întâmplă atunci când suntem în proces de a adormi. Atunci când adormim, creierul nostru trimite semnale spre mușchi, pentru a-i relaxa. Astfel, nu vom face toate mișcările pe care visăm că le facem. Atunci când tresărim, ceea ce se întâmplă de fapt este faptul că mușchii nu sunt complet relaxați și încearcă să reacționeze unei halucinații sau unei serii de imagini care poate confundat cu un vis (însă nu este, pentru că visul are loc în stadiile mai adânci ale somnului).

O altă problemă ridicată de specialiști este faptul că această experiență pare să fie mai frecventă în rândul celor care au un program de somn neregulat, care sunt stresați, extenuați sau care sunt sub influența cofeinei sau alcoolului.

Din fericire, aceste spasme nu impun nicio problemă somnului sau sănătății, așadar nu trebuie să îți faci griji dacă le resimți.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *