logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Dragobete – 24 februarie

Astăzi se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților la români. Pentru cei care nu au sărbători varianta americană a acesteia, Dragobetele este momentul perfect pentru declararea iubirii față de partenerul de viață.

Această sărbătoare a iubirii este una dintre cele mai autentice din România, fiind documentată și atestată prin secolul XIX. Se spune că în această zi fetele și băieții mergeau împreună în pădure și strângeau flori de primăvară și cântau împreună. Astfel era sărbătorită trecerea la primăvară și reînsuflețirea naturii. Pe la amiază, ei se adunau în jurul unui foc, iar la final fetele fugeau înapoi în sat. Băieții alergau după ele, iar cel care prinde fata din urmă o săruta, iar astfel se logodeau simbolic.

La daci, se spune că Dragobete era zeul care oficia nunta tuturor animalelor la începutul primăverii. În mitologia greacă, păsările erau privite ca mesagere ale zeilor, “pasăre” în grecește însemnând “mesaj al cerului”, iar în timp această tradiție s-a răspândit și la oameni.

Tradiții și obiceiuri

În dimineața de Dragobete, oamenii purtau hainele de sărbătoare și se spălau cu apă de izvor. Bătrânii satului aveau o grijă mai mare de animalele din ogradă, deoarece se crede că în această zi ele își aleg perechea, motiv pentru care sacrificarea lor era interzisă.

Dacă cineva lucra pământul în această zi, se spunea că o să se îmbolnăvească și va face febră. Însă, casa trebuia curățată, pentru a avea noroc tot anul.

Când vine vorba de iubire, de Dragobete fiecare persoană trebuie să aibă o pereche și toată lumea trebuie să o sărbătorească, altfel riscă să aibă un an singuratic.

De asemenea, în această zi nimeni nu trebuie să plângă, deoarece lacrimile sunt aducătoare de necazuri și supărări. Iar dacă la o fată îi place de un băiat, trebuie să facă tot posibilul să se întâlnească cu el, altfel șansele de a fi cu el sunt nule.

Citește in continuare 12 lucruri interesante despre Dragobete

Voi sărbătoriți Dragobetele?

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *