logo
Search
Generic filters
Exact matches only

12 lucruri interesante despre Dragobete

Mai sunt câteva zile și urmează o nouă sărbătoare dedicată dragostei, de data aceasta fiind de origine românească. Deși nu este atât de popularizată precum Ziua Îndrăgostiților, este o zi cel puțin la fel de frumoasă. Iată câteva lucruri interesante despre această sărbătoare autohtonă:

 1. Din câte se pare Dragobetele era zeul tinereții, al veseliei și al iubirii. Acesta a fost preluat de la vechii daci și transformat în ceea ce este astăzi.
 2. Legendele populare spun că Dragobete era fiul babei Dochia, care avea ca principală activitate seducerea femeilor care îi ieșeau în cale.
 3. În această zi băieții și fetele se întâlneau la biserică și apoi plecau să culeagă primele flori de primăvară.
 4. Superstițiile spun că cei care nu vor sărbători această zi vor fi pedepsiți să nu poată iubi în acel an.
 5. În această zi era interzisă sacrificarea animalelor pentru că se credea că se intervine în rostul împerecherii animalelor.
 6. Tinerele fete necăsătorite considerau că apa rezultată din zăpada care mai exista pe alocuri avea proprietăți magice în ceea ce privește iubirea, dar și în păstrarea frumuseții.
 7. Dacă femeile nu se întâlnesc pe 24 februarie cu persoane de sex masculin nu vor avea parte de iubire pentru tot restul anului.
 8. Bărbații trebuie să se poarte foarte frumos cu femeile dacă își doresc să aibă noroc în această primăvară șo să aibă un an lipsit de greutăți.
 9. Se spune că nu este indicat să plângi în această zi pentru că acele lacrimi vor aduce necazuri și supărări în lunile imediat următoare.
 10. În unele locuri Dragobetele este sărbătorit pe 1 martie, tocmai datorită că acesta este considerat a fi fiul babei Dochia.
 11. Ziua de Dragobete era ziua în care mulți tineri deveneau frați de sânge.
 12. Dragobetele este varianta românească a zeului roman Cupidon sau a celui grec numit Eros.

Ziua de Dragobete este încă sărbătorită de mulți romîni, în special în localitățile în care de păstrează tradițiile și obiceiurile. În multe locuri din țară oamenii petrec așa cum o făceau strămoșii lor pe vremuri, mai ales în mediul rural. Poate că mulți dintre noi vor serba cum se cuvine și ziua aceasta, măcar pentru că e vorba de o tradiție românească.

Tu ce vei face de Dragobete în acest an?

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *