Search
Generic filters
Exact matches only

[Interviu] Alina Ocrainiciuc – despre JCI România și JCI Cluj

JCI România este una dintre cele mai active asociații din țara noastră, fiind o filială a uneia dintre cele mai importante organizații non-guvernamentale din lume, JCI (Junior Chamber International). În prezent, are peste 115 organizații naționale afiliate, în care activează peste 200.000 de persoane.

Cluj Napoca se află printre orașele în care JCI este prezent, având 46 de membri care vor să contribuie la îmbunătățirea comunității în care trăiesc și în care își desfășoară activitatea. Pentru a afla mai multe despre proiectele asociației și contribuția pe care o aduc, am stat de vorbă cu Alina Ocrainiciuc, Președintele JCI Cluj 2015, pentru a ne răspunde la câteva întrebări.

Care este motivația ta de a face parte dintr-o asociație?

  • să folosesc timpul liber într-un mod constructiv
  • să îmi dezvolt abilități complementare ariei mele profesionale
  • să mă distrez făcând lucruri interesante cu oameni faini

Care este povestea JCI?

JCI-Cluj

Junior Chamber International a luat naștere în SUA în 1915 ca și o asociație a tinerilor progresivi. În 1944, organizația s-a extins în afara Statelor Unite, în Mexic. După încheierea celui de a-l Doilea Război Mondial, în câțiva ani JCI s-a extins în Europa, Asia. Astăzi, la nivel mondial suntem peste 200,000 membri, 5,000 organizații locale și 100 organizații naționale.

Ce face JCI diferit de alte ONG-uri?

JCI este o platformă pentru tinerii care vor să contribuie la dezvoltare comunității locale, naționale și/ sau internaționale. Față de alte ONG-uri, membrii organizației locale sunt cei care decid care sunt ariile și formele de implicare, precum și natura proiectelor pe care le implementează în funcție de profilul lor și nevoile locale.  Astfel, vom găsi în JCI-urile din lume proiecte de la construirea de fântâni (în Africa) până la proiecte de mentorat în afaceri sau campanii de conștientizare asupra risipei alimentare.

Spune-ne câteva cuvinte despre JCI Cluj și oamenii de aici.

JCI-Cluj-3

JCI Cluj s-a înființat în 2008 și a trecut prin mai multe etape de dezvoltare. Acum suntem 46 de membri care activează în domenii precum: IT, resurse umane, marketing și PR, financiar, consultanță. Ceea ce îi caracterizează este proactivitatea față de problemele / oportunitățile comunității locale, atitudinea “schimbarea începe de jos, de la fiecare dintre noi” și responsabilitatea. Toți membrii JCI Cluj sunt voluntari și își dedică organizației mare parte din timpul lor din afara vieții profesionale.

Ce proiecte interesante are JCI Cluj?

Cel mai recent proiect pe care l-ați desfășurat este SALT, spune-ne câteva cuvinte despre acesta.

Proiectul a fost conceput în 2013 pornind de la conceptul de “growth mentoring” și a fost implementat prima data în 2014 cu sprijinul partenerilor și al Primăriei Cluj-Napoca. Publicul țintă al primei ediții SALT au fost tinerii care au o afacere de cel puțin un an.

În 2015, de asemenea cu sprijinul partenerilor și al Primăriei Cluj Napoca, am cooptat în proiect atât tineri care au business-uri cât și tineri care sunt în fază incipientă a implementării unei idei.

Sâmbătă, 27 Iunie va invităm la următorul eveniment din cadrul proiectului, și anume Innovate Networking la Sushi. Va așteptăm deci la Nobori, Sâmbătă.

În anul 2015 Clujul este Capitala Tineretului, cu ce este implicat JCI în susținerea acestui statut?

JCI-Cluj-5

JCI Cluj este membru fondator al Federației Share, organismul care coordonează activitățile dezvoltate sub această umbrelă de către organizațiile membre. Noi am promovat Clujul Capitala Europeană a Tineretului la Conferințele Europene JCI 2014 (Malta), 2015 (Istanbul), Conferința Mondială 2014 (Germania), pe toate canalele de comunicare internaționale în cadrul JCI, prin implementarea proiectului “Let’s Share Cluj”, prin suport și sprijin continuu al colegilor din Federație punctual în funcție de nevoi.

Cine sunt cei care susțin inițiativele JCI și de ce crezi că o fac?

Prietenii și susținătorii JCI sunt partenerii și sponsorii proiectelor noastre. Câteva exemple sunt: MB Dental, SteelCase, School of public health, Refresh Print, Daisler Print House, Elvsoft, Today Software Magazine, ISDC, Valentin Valcauan – Țuica de Badacin, Macademian, Registru de Biciclete, Primăria Cluj-Napoca, Federația Share.

De ce ne susțin? Motivele sunt diverse: de la “pur și simplu ne place de voi, membrii, pentru că faceți lucruri să se întâmple și nu așteptați doar să vi se întâmple” până la “vrem să contribuim și noi în comunitate sprijinindu-vă în proiectele voastre”.

Cum poate o persoană interesată de JCI să facă parte din organizație?

Simplu! Îi invităm să ne trimită un CV pe adresă office@jcicluj.ro, apoi ne întâlnim la o discuție prietenească iar dacă principiile și valorile se potrivesc începe alături de noi că și “membru aspirant”.

Ce mesaje ai pentru cititorii Bunădimineața.ro care au inițiativa de a într-un ONG?

Dragi cititori, ONG-iști și viitori ONG-iști, vă mulțumim că vă implicați în a crea schimbarea în bine a comunității noastre și că devenim împreună motorul acesteia. Doar împreună, în număr cât mai mare, vom transforma societatea noastră într-una mai bună, mai sănătoasă și mai eficientă, exact așa cum ne-o dorim noi.

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *