logo
Search
Generic filters
Exact matches only

[Interviu] Ramona Rebei: „Fiecare tablou are o poveste unică”

Ramona_Rebei_1

Ramona este o tânără studentă în cadrul facultății de Arhitectură și Urbanism iar în paralel, lucrează la un birou de arhitectură. Încă de când a început facultatea, și-a descoperit pasiunea pentru dans și deja au trecut 5 ani de când își petrece timpul liber pe ringul de dans. Totuși, pictura a fost prima ei dragoste, deoarece a început să picteze de la 13 ani.

  1. Când ți-ai descoperit pasiunea pentru pictură? Dar pentru dansuri?

Pasiunea pentru pictura mi-am descoperit-o în clasele gimnaziale, la orele de desen. Erau acele ore când învățam despre culori complementare și forme geometrice. Ușor, ușor am prins curaj și m-am înscris la câteva concursuri de desen, atât la nivel de școală cât și la nivel zonal. Însă, nu a fost cea mai reușită perioadă a mea. Acestea m-au demoralizat, astfel m-am axat mai mult pe școală, neglijând o perioadă latura mea artistică (aproximativ 2 ani). Eram în liceu când am încercat din nou, astfel, am știut că pictura/desenul este una din pasiunile mele. Și, de fapt, de aici a început aventura laturii mele artistice.

Pasiunea pentru dans cred că a existat mereu în mine. Îmi aduc aminte cum stăteam în fiecare vineri seara, cu sufletul la gura, la Dansez pentru tine, știind că odată voi ajunge și eu să practic dansul. Mereu îmi spuneam: ,,Voi reuși și eu să ajung o dansatoare!’’. Astfel odată ce am ajuns la facultate, desenul devenise deja ceva de rutină și știam că este momentul sa devină realitate pasiunea și dorința mea pentru dans.

  1. Ce înseamnă pentru tine un tablou reușit?

De-a lungul anilor am încercat mai multe tipuri de picturi/desene: colaje, naturi statice, crochiuri, picturi abstracte, dar și multe altele. În urma acestei experiențe, aș putea spune că un tablou reușit pentru mine este acela care îmi transmite o poveste, dincolo de ceea ce se vede la prima vedere. Un tablou reușit este acela care iți comunică mai mult decât ceea ce lasă să se vadă, si te face să cutreieri prin gânduri și amintiri pentru a te conecta cu tine însăți prin intermediul acestuia.

  1. Ce te inspiră atunci când pictezi?

Nu pot să zic că este ceva anume care mă inspiră la toate tablourile mele. De obicei, mă trezesc pur și simplu, de la o vorbă, o faptă, o persoană, o idee spusă ad-hoc care parcă îmi aprinde un beculeț și îmi spune: Asta este! De aproximativ 3 ani am descoperit o afinitate aparte în a picta mandale. Toate tablourile mele cu mandale, au o poveste aparte în spate, care m-au inspirat la momentul în care am creat compoziția picturii. Fiecare tablou are o poveste unică, deci aș putea spune că fiecare vine cu o inspirație unică. De aceea toate tablourile mele cu mandale au fost realizate pentru persoane dragi mie, care m-au inspirat cu ceva anume la momentul respectiv, acestea toate fiind unicate.

Ramona_Rebei_17

  1. Care sunt cele mai reușite picturi ale tale? De ce le consideri așa?

As putea spune ca am 4 lucrări preferate finalizate, urmând să încep o lucrare noua care sunt sigură că o voi considera cea mai reușita dintre toate, datorită atât complexității sale cât și poveștii pe care o va transmite.

Consider aceste picturi cele mai reușite, deoarece la momentul realizării lor, mereu mi-am depășit limitele. Atât în ceea ce privește tehnica cât și complexitatea poveștii pe care s-a axat compoziția picturii.

Ramona_Rebei_13

  1. Cum combini dansul cu pictura?

Excelent! Am o lucrare în desfășurare, în sala de dans, cu o echipa formidabilă (aproximativ 5 membri), care m-a ajutat enorm în realizarea acestei lucrări. Acest proiect mi-a acordat oportunitatea de a-mi descoperi o altă afinitate în ceea ce privește pictura, și anume aceea de a picta pe perete. Pe scurt, oricând când sunt în sala de dans și am un pic de timp sau pauză, pictez.

Ramona_Rebei_14

  1. Ce efecte a avut pandemia în activitatea ta?

Nu pot să zic dacă a avut un efect pozitiv sau negativ în ceea ce privește realizarea picturilor. Acestea tot în același ritm le-am realizat ca și înainte. Singura diferență a fost faptul că am fost mult mai relaxată, liniștită, mult mai prezenta cât am pictat aceasta perioadă.

Ramona_Rebei_16

  1. Cum te-ai adaptat la situația din piață?

Nu am avut o tangență foarte mare cu ceea ce înseamnă piața picturilor. Sunt deschisă cererilor dacă apar, dar până acum am realizat mai mult picturi pentru persoane care au avut sau au un rol foarte important în viața mea .

  1. Care sunt planurile de după pandemie?

Cum am spus și mai sus, am în plan realizarea unui proiect foarte mare și complex, dar de această dată va fi diferit. Până acum am pictat mereu ceea ce m-au inspirat alții, sau poveștile altora. Acum voi picta ceea ce mă inspiră pe mine, ,,EU” ca persoană și povestea mea, ca și când m-aș privi din exterior, eu pe mine, și persoana mea ar fi acea inspirație pentru ceea ce voi picta.

  1. Ce mesaj ai pentru oamenii care ne citesc?

Nu renunțați la pasiunile pe care le aveți! Luptați pentru acestea, sunt acele lucruri care vă definesc și vă fac să fiți întregi!

Facebook: RamonaArtDesign

Află și poveștile altor oameni care lucrează de acasă și au rezultate minunate.

 

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *