Search
Generic filters
Exact matches only

[Interviu] Asociația Studenților Constructori din Universitatea Tehnica, Cluj-Napoca

ascut_1
Asociația Studenților Constructori din Universitatea Tehnica, Cluj-Napoca

Asociația Studenților Constructori din Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (ASCUT) oferă oportunități de dezvoltare studenților din Facultatea de Construcții din cadrul Universității Tehnice, Cluj-Napoca. Deși au doar 4 ani de activitate, se bucură de peste 100 de membrii activi. Iată care sunt motivele pentru care merită să te înscrii într-o organizație studențească.

ascut_2

 1. Care sunt activitățile principale ale asociației?
 • De promovare a voluntariatului
 • De întemeiere a unor prietenii de durata
 • De promovare a activităților extrașcolare
 • De îndrumare a studenților către cariera aleasa (intership-uri, job-uri, vizite tehnice)
 • Dezvoltare profesională și personală (diverse training-uri)
 1. De ce un student trebuie să se înscrie în asociație?

Studenția reprezintă o etapa noua în viața oricărui om, mai ales primii ani care sunt definitorii. Și spunem asta pentru ca proaspătul student ajunge într-un oraș nou, cu prieteni noi, colegi noi și multe provocări noi. Principalul motiv pentru care ar trebui ca un student să facă parte din asociația noastră este acela că leagă multe prietenii. Are ocazia să întâlnească studenți din diferite părți ale tari, să întărească legăturile cu colegii de facultate, să cunoască oameni cu experiență de la care au ce învăța și să își facă relații. Totodată, prin intermediul asociației, studenții au ocazia să participe la diverse training-uri de dezvoltare personală și profesională. Au ocazia să participe la diverse evenimente atât locale, cât și naționale și au diverse beneficii. Au ocazia să se implice în proiecte pe care le organizăm la nivel de facultate/universitate dar și în proiectele pe care le realizăm la nivel național în urma cărora își pot dezvolta unele abilități. În concluzie, asociația noastră reprezintă „familia” din studenție.

 1. Cum este atmosfera din cadrul asociației?

Atmosfera din cadrul organizației este una faină și foarte energică, datorită voluntarilor entuziasmați și a ideilor creative prin care vor sa se dezvolte atât pe ei, cât și comunitatea studențească din care fac parte.

 1. Care sunt beneficiile pe care un membru le are în cadrul organizației?

Beneficiile oferite membrilor asociație sunt următoarele: gratuitatea la anumite evenimente susținute de noi sau de partenerii noștri, traininguri de dezvoltare pentru acesta, spre exemplu: imagine, FR, PR, public speaking, etc. Tot odată beneficiază și de mărirea numărului de prieteni pe care îi regăsește în asociație prin intermediul proiectelor și cabanelor.

ascut_3

 1. Ce îi motivează pe membrii să se implice în proiectele pe care le desfășurați?
 • Diverse beneficii
 • Experiența profesională și personală
 • Posibilitatea de a se integra mai ușor în studenție
 • Posibilitatea de a cunoaște oameni din domeniul Construcțiilor
 1. Dacă mă înscriu în asociație, ce condiții trebuie să îndeplinesc ca să fiu considerată membru activ?

În primul rând, noii voluntari trebuie să se prezinte la un interviu prin care noi îi cunoaștem mai bine și aflăm aptitudinile, respectiv pasiunile lor. De asemenea, odată acceptați, aceștia vor trebui să participe la ședințele asociației în care se prezinta proiectele noastre și se împart sarcinile. Odată împărțite sarcinile, un membru activ trebuie să își finalizeze responsabilitățile și să încerce pe cât posibil să se implice și în alte proiecte.

ascut_4

 1. Care sunt cele mai importante proiecte pe care organizația le desfășoară? De ce?
 • CONSENS: reprezintă o șansă pentru studenți de a cunoaște oameni cu experiență din domeniul Construcțiilor și de a participa/obține diverse intership-uri/job-uri la firmele respective.
 • SNCSS: oferă ocazia de a lucra în laboratoarele facultății alături de cadrele didactice îndrumătoare și de a studia în detaliu temele favorite. Totodată, premiile I, II, III și Mențiune le oferă studenților posibilitatea de a fi admiți la Masteratele Facultății de Construcții fără concurs.
 • Promovarea Facultății: le oferă elevilor de liceu ocazia de a afla mai multe detalii despre Facultatea de Construcții de la studenți și profesori, chiar în orașul unde locuiesc. Totodată, voluntarii ASCUT implicați în acest proiect își vor însuși aptitudini de public-speaking și vor fi expuși unor diverse situații ce presupun diverse soluții.
 • Construim Împreună: reprezintă cheia de legătura între studenți-angajatori-profesori.
 • SHOEBOX: proiect în cadrul căreia în perioada sărbătorilor de iarna, voluntarii ASCUT oferă cadouri și aduc un zâmbet pe chipul copiilor mai puțin norocoși.
 • Tânăr Inginer, Casa de mâine, Cursa către zero: concursuri dedicate studenților Facultății de Construcții, Arhitectură și Inginerie Electrică prin care aceștia sunt supuși provocării de a pune în practică propriile idei și concepte despre case ale viitorului și mobilă urbană.
 • Balul Bobocilor: concurs dedicat studenților din anul I de studiu prin care li se oferă șansa de a se integra mai ușor în studenție și de a arăta colegilor aptitudinile și calitățile pentru titlul de „Miss & Mister Boboc Facultatea de Construcții”.
 1. Cine sunt cei care susțin proiectele asociației? De ce?

Facultatea de  Construcții, respectiv Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca sunt cele care ne susțin proiectele și ne ajută ori de câte ori avem nevoie. De asemenea, partenerii și sponsorii noștri sunt cei care ne ajută să realizăm proiectele pe care ni le propunem.

 1. Care sunt cele mai mari provocări pe care le întâmpinați?

Una dintre provocări o reprezintă programul încărcat și diversificat al voluntarilor. Fiind o facultate cu mulți studenți ce aparțin mai multor specializări, fiecare student are propriul program care nu se pliază mereu cu al celorlalți voluntari.

Totodată, datorita faptului că sediul nostru este unul de mărimi reduse, este dificil să lucrăm la un proiect mai mult de 10 persoane, astfel trebuie să găsim diverse soluții pentru a include cât mai muți voluntari. O altă provocare o reprezintă obținerea sponsorizărilor, mai ales în perioadele când și alte ONG-uri au aceleași scopuri.

O provocare destul de des întâlnită o reprezintă îndoiala și uneori refuzul anumitor firme atunci când venim cu diverse propuneri. De asemenea, perioadele în care așteptăm diverse aprobări ne pot împiedica desfășurarea proiectelor la timp.

 1. Când și cum anume se pot înscrie studenții în asociație?

Studenții se pot înscrie atât în primul semestru, cât și la începutul celui de-al doilea semestru în funcție de data stabilită de noi. Înscrierile se fac online pe site-ul www.voluntar.ascut.ro, urmând să fie contactați de către voluntarii noștri pentru programarea interviului.

 1. Unde vă găsesc studenții? (site, pagină de Facebook)

Newsletter

Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *