Search
Generic filters
Exact matches only

[Interviu] Societatea Studenților Europeniști

sse_2

Societatea Studenților Europeniști (SSE) este o organizație nonguvernamentală studențească, apolitică, înființată în anul 1995 care își desfășoară activitățile sub auspiciile Facultății de Studii Europene (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca), funcționând pe bază de voluntariat și prezentând un număr de 150 de voluntari activi la momentul actual.

 1. Care sunt activitățile principale ale asociației?

Proiectele principale ale asociației sunt:

 • Simularea Parlamentului European (SimPE), proiect național aflat la cea de-a XI-a ediție, care vizează reproducerea procesului decizional și a modului de activitate al Parlamentului European și care se va desfășura în perioada 6-12 mai.
 • EU4You, un proiect nou ce plasează în centrul de interes pilonii în funcție de care România își va ghida activitatea în cadrul Președinției Consiliului Uniunii Europene prin realizarea unei serii de 4 conferințe.
 • Mediul de Afaceri, proiect național al cărui scop este de a crea o conexiune durabilă între mediul academic și mediul antreprenorial.
 • Înțelege Europa, proiect național desfășurat pentru promovarea ofertei educaționale a Facultății de Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai
 • Moș Crăciun pentru fiecare, proiect de tradiție al organizației, local, caritabil, al cărui scop este strângerea unor donaţii constând în haine, jucării şi ajutoare financiare pentru un centru de plasament şi sensibilizarea oamenilor cu privire la persoanele cu deficienţe.
 • Balul Bobocilor al Facultății de Studii Europene

Alte activități:

 • Orientation Day, activitate realizată pentru studenții de anul I ai Facultății de Studii Europene la începutul anului universitare pentru a li se prezenta clădirile în care își vor desfășura cursurile și seminarele în anii următori.
 • Discover Cluj, activitate realizată pentru studenții Universității Babeș-Bolyai care nu au reședința în Cluj-Napoca și presupune un tur al celor mai importante locații ale municipiului.
 • Activități de 9 mai
 • Organizare de party-uri și quiz-uri la nivel local
 • Teambuilding-uri
 • Activități interne pentru consolidarea voluntarilor (activități sportive, cooking nights, movie nights, ședințe foto, etc)
 1. De ce un student trebuie să se înscrie în asociație?

Misiunea SSE este aceea de a contribui la dezvoltarea societății civile din România într-un context european, prin stimularea inițiativei tinerilor, în vederea atingerii de performanțe într-un mediu competitiv. Motivele pentru care un student trebuie să se înscrie în asociația noastră sunt reprezentate nu numai de proiectele și misiunea organizației, dar și de valorile pe baza cărora noi acționăm: lucru în echipă, reprezentare studențească, gândire deschisă („albastră”), voluntariatul ca prim pas pentru a deveni un Student Super Erou.

 1. Cum este atmosfera din cadrul asociației?

Indiferent că voluntarul participă la ședințele formale ale organizației, la ședințe informale, la training-uri sau sesiuni de formare pentru implementarea unui viitor proiect, acesta se va afla într-un mediu prietenos, în care profesionalismul devine o însușire, iar distracția este nelipsită. Odată intrat în SSE, dorul de familia de acasă este înlocuit cu bucuria de a avea o nouă familie.

 1. Care sunt beneficiile pe care un membru le are în cadrul organizației?

Beneficiile pe care studenții le obțin prin înscrierea în organizația noastră variază de la oportunități de dezvoltare personală și profesională la participarea activă în ceea ce înseamnă reprezentarea studențească, accesul gratuit la diferite evenimente, realizarea stagiului de practică și crearea unor relații profesionale.

 1. Ce îi motivează pe membrii să se implice în proiectele pe care le desfășurați?

Motivația voluntarilor SSE se regăsește în spiritul comun de a lucra împreună, de a aduce plus valoare în viața studenților, respectiv a tinerilor. Funcționând pe principiul „It takes a team to build a dream”, voluntarii noștri rezonează cu valorile fundamentale ale proiectelor și se simt ca acasă în sediul nostru, un sediu mic, dar primitor și semnificativ pentru anii de studenție ai fiecărui voluntar SSE.

 1. Dacă mă înscriu în asociație, ce condiții trebuie să îndeplinesc ca să fiu considerată membru activ?

Conform Statutului Societății Studenților Europeniști, membri activi sunt acele persoane care au dobândit calitatea de membru și au drept de vot în cadrul Adunării Generale și a Departamentelor Specializate ale Asociației. Calitatea de membru activ se dobândește prin semnarea contractului de voluntariat de către persoana în cauză și achitarea cotizației. Validarea statutului de membru activ se realizează anual prin semnarea contractului de voluntariat și plata cotizației. Pot deveni membrii activi și studenții altor facultăți din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

 1. Care sunt cele mai importante proiecte pe care organizația le desfășoară? De ce?

Pentru a se afla mai multe informații despre proiectele marca SSE, poate fi accesat site-ul nostru; www.sse.ro, astfel încât vă punem la dispoziție articole, testimoniale și inside-uri ale celor mai importante proiecte:

 1. Cine sunt cei care susțin proiectele asociației? De ce?

Pentru realizarea proiectelor dispunem de parteneri instituționali, precum Casa de Cultură a Studenților și Primăria Municipiului Cluj-Napoca, dar și educaționali, Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeș-Bolyai și federațiile ale căror membri suntem: Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Federația Tinerilor din Cluj, Consorțiul Organizațiilor Studențești și SHARE. De asemenea, periodic, încheiem contracte cu diferiți sponsori și parteneriate cu diferite entități din sfera mass-media. Toți aceștia doresc să ne susțină datorită faptului că în acest parcurs european al țării noastre suntem organizația care promovează în mod direct valorile europene în proiectele demarate pentru tineri, angrenându-i într-un mediu de dezvoltare academică, profesională și personală. Astfel, partenerii noștri ne acordă încrederea că prin acțiunile noastre contribuim la îmbunătățirea experienței studențești și la pregătirea viitorilor lideri de mâine.

 1. Care sunt cele mai mari provocări pe care le întâmpinați?

Cele mai mari provocări pe care le întâmpinăm se regăsesc în încercările de a ne adapta cererilor, așteptărilor și tendințelor noilor generații. Pentru acestea, voluntariatul trebuie să treacă la un alt nivel, iar noi facem deja pași în acest sens prin strategii de digitalizare a proiectelor, de implicare socio-culturală, de promovare a educației informale și non-formale, prin oferirea oportunităților de a practica voluntariat la nivel național. SSE face totul pentru a intra și pentru a rămâne în sufletul voluntarilor.

 1. Când și cum anume se pot înscrie studenții în asociație?

Înscrierea în asociație se poate face în timpul perioadei de recrutare, care se desfășoară în mod tradițional la începutul fiecărui an universitar, mai precis în lunile octombrie-noiembrie. Înscrierea presupune parcurgerea a mai multor pași: completarea unui formular online sau în format fizic, participarea la un interviu programat și participarea la teambuilding-ul de inițiere.

 1. Unde vă găsesc studenții?

Mai multe informații despre Societatea Studenților Europeniști pot fi găsite pe:

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *