Bucătăria asiatică s-a făcut remarcată la nivel internațional datorită unor principii care conferă unicitate preparatelor. Fuziunea dintre dulce și picant sau amestecul de usturoi, chilli și mentă nu pot fi trecute cu vederea nici chiar de cei mai pretențioși participanți la masă. Condimentele și ierburile aromatice sunt imperios necesare în prepararea felurilor de mâncare, ele fiind cele care fac diferența. De asemenea, cantitățile, culorile, textura și modul în care ele sunt selectate stau la baza succesului obținerii unui preparat inedit. Alegerea ingredientelor reprezintă primul și cel mai important pas din întregul proces, astfel că necesită o atenție deosebită.
În sud-vest vei întâlni cu precădere ardeiul iute, piperul negru și cuișoarele, în timp ce în nord-est predomină usturoiul și oțetul. Sud-estul combină ierburi aromatice precum menta, busuiocul și pătrunjelul cu sucurile citrice și sosul de soia. Combinate după rețete atent studiate, ingredientele adăugate felurilor de mâncare au de cele mai multe ori efecte medicinale, de aceea ele trebuie selectate cu atenție.
Orezul este cel mai consumat aliment în bucătăria asiatică, reprezentând de cele mai multe ori baza felurilor de mâncare. Ca majoritatea ingredientelor, acesta trebuie ales în funcție preparatul căruia îi este destinat. Pentru sushi, de exemplu, e bine să optezi pentru un orez cu bobul oval, dar scurt, care în urma preparării termice va rezulta într-o masă compactă, ușor de modelat. Pentru un curry reușit este recomandat să se fiarbă un tip de orez cu bobul oval, dar lung. Acesta va fi la final pufos, nelipicios și cu o textură aerată.
Legumele, în special cele verzi, reprezintă a doua mare categorie de alimente consumate în bucătăria asiatică. Acestea pot fi alese chiar din supermarketurile locale, însă trebuie să respecte câteva criterii pentru a păstra vitaminele și nutrienții esențiali: să fie tinere și fragede, cu o consistență crocantă și o culoare verde vibrantă. Frunzele galbene, cele ofilite sau cu pete închise la culoare nu trebuie să existe sau trebuie îndepărtate, în caz că nu au fost păstrate corespunzător.
Condimentele se aleg întotdeauna întregi, în detrimentul celor sub formă de pulbere. Piperul, fie că este alb, negru sau verde se achiziționează din magazinele specifice și se trece prin râșniță, chiar în momentul folosirii pentru un plus de aromă. Acest lucru este valabil și în cazul ardeilor iuți, e bine să optezi pentru cei uscați de dimensiuni cât mai mici, pentru că aceia sunt cei mai picanți. În cazul în care rețeta cere o pudră, ardeii vor fi trecuți câteva minute prin blender. Zahărul trebuie ales întotdeauna organic.
Alegerea unui sos pentru mâncarea asiatică trebuie făcută în funcție de felul de mâncare pentru care optezi. Modul de folosire poate evidenția plăcut aromele, dar poate ruina complet un preparat delicios. Când ne referim la sosul de soia, cel mai utilizat dintre toate, criteriile de selecție sunt relativ simple: culoarea și consistența. De exemplu, dacă rețeta solicită un sos light trebuie să alegi unul mai lichid și cu o culoare mai deschisă. De asemenea, trebuie să ne ghidăm și în funcție de specificul mâncării: un preparat din Japonia va impune folosirea unu sos specific japonez, așadar este important întotdeauna să citim eticheta produsului.
Indiferent de preparatul pe care dorești să îl servești, este de preferat ca ingredientele să fie achiziționate din magazinele de profil din orașul tău. De exemplu, poți găsi tăiței chinezești sau sos de soia în orice magazin, însă calitatea nu va fi aceeași cu cea pe care o garantează un magazin asiatic. Pentru a simplifica întregul proces de selecție e bine să îți faci cumpărăturile de pe site-urile magazinelor cu specific, unde găsești si recenzii ale altor cumpărători. În acest fel vei putea lua în calcul și alte opinii. Așadar, tu ce vei pune în următorul coș asiatic de cumpărături?