Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Cea mai potrivită oră pentru a bea o cafea dimineața

Neurologii spun că 10.30 este ora ideală pentru a bea cafeaua

Chiar dacă, atunci când ne trezim dimineața devreme simțim nevoia de a bea o cafea tare pentru a începe ziua în formă, specialiștii sunt de părere că ar trebui să mai așteptăm puțin. În urma studiilor efectuate, oamenii de știință au ajuns la concluzia că este indicat să ne bem cafeaua, în medie, între 9.30 și 11.30.

Lucrul acesta are legătură cu modul în care cofeina interacționează cu un hormon cheie din organismul nostru. Este vorba despre cortizol, cel care ajută la reglarea propriului ceas intern al corpului. În plus, acestea stimulează vigilență și capacitatea de concentrare.  Nivelul de cortizol din organism este ridicat în mod natural la scurt timp după ce ne trezim. El rămâne la un nivel ridicat până la o oră după ce ne-am trezit, iar apogeul este între 8 și 9.

Steven Miller, neurolog la Universitatea Serviciilor de Științe ale Sănătății din Bethesda, Maryland, ne recomandă să bem cafeaua după acest apogeu, când nivelul de cortizol din organism încă este ridicat în mod natural. Cofeina nu face altceva decât să stimuleze și ea producția de cortizol, deci cel mai bine este să acționeze după ce nivelul de cortizol din organism scade în mod natural.

Potrivit lui Miller, consumul de cafea în timp ce nivelul de cortizol din organism este mare, poate provoca toleranță la cofeină, ceea ce înseamnă că o persoană va simți nevoia de a mai bea încă o cafea pentru a simți efectul cofeinei. Miller recomandă: „Dacă vreți să beți cafeaua de dimineață  într-un moment  în care nivelul de concentrare al cortizolului din organism este la apogeu, ar trebui să va opriți și să nu o beți.”

Asta pentru că producția de cortizol este strâns legată de nivelul de atenție, iar apogeul cortizolulul într-un ciclu de 24 de ore, este între orele 8 și 9 dimineața. Unul din cele mai importante principii ale farmacologiei este să utilizezi un medicament atunci când organismul are nevoie de el. În caz contrar, există riscul să dezvoltăm toleranță la un medicament administrat în aceeași doză.

Cu alte cuvinte, adaugă Miller, aceeași ceașca de cafea va deveni mai puțin eficientă și veți simți nevoia de a adăuga mai mult espresso. Steven Miller, a făcut toate aceste declarații și recomandări, după ce a examinat și a urmărit modul în care nivelul hormonului cortizol se modifică pe parcursul unei zile.

Tu la ce ora iți bei cafeaua?

Citește și care sunt riscurile fumatului de dimineață

Marius

Marius

Marius locuiește în Cluj-Napoca și când nu scrie pe bunadimineata.ro, își urmează pasiunile îndreptate către drifturi și călătorii. Se pricepe la mașini, motiv pentru care scrie des în secțiunea Auto. Cel mai bine îl caracterizează melodia Vicii - Cheloo feat Bitză.

Comentarii

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *