Perosoanele care fumează imediat după ce se trezesc au un risc mai mare de a dezvolta cancer oral și pulmonar. Potrivit cercetărilor Penn State, cu cât o persoană care se trezește dimineață aprinde mai devreme o țigară, cu atât este predispusă la cancer oral și pulmonar.
Studiul a arată că, indiferent de numărul de țigări consumate zilnic, persoanele care fumează imediat ce se trezesc au în sânge un nivel mai mare de NNAL (mebolit al NNK, uncancerigen specific tutunului), decât cei care aprind prima țigară după jumătate de oră sau mai mult după ce s-au trezit.
Steven Branstetter, profesor asistent de sănătate biocomportamentală, a declarat că cercetările anterioare au arătat că un nivel al substanței NNK ce se găsește în țigări, induce tumori pulmonare la mai multe specii de rozătoare. Nivelurile de NNAL în sânge pot determina riscul de cancer pulmonar la rozătoare și la om. Nivelurie acestui indicator NNAL sunt stabile în cazul fiecărui fumător de-a lungul timpului. Un singur test poate arata cu acuratețe expunerea unui individ la acest agent.
Împreună cu colegul sau, Iosua Muscat, profesor în științele sănătății publice, Branstetter a analizat informațiile provenite de la 1945 de participanți la studiul de Examinare Națională în Alimentație și Sănătate. Participanții, adulți fumători, au furnizat probe de urină pentru analiză NNAL și au oferit informații cu privire la comportamentul lor legat de fumat (inclusiv cât de repede aprind prima țigară după ce se trezesc dimineața).
În urma analizei rezultatelor, cercetătorii au descoperit că aproximativ 32% din participanți au fumat prima țigară din zi la 5 minute după ce s-au trezit. Mai departe, 31% din participanți au aprins prima țigară între 6 și 30 de minute după trezire, iar 18% și-au fumat prima țigară în intervalul 31- 60 minute după ce s-au trezit. După mai mult de o oră de la trezire, 19% dintre participanți au aprins prima țigară.
Cercetătorii au arătat că nivelul de NNAL în sânge este legat de mai mulți factori printre care: vârsta participanților, vârsta la care au început să fumeze, sexul, dacă locuiesc cu un alt fumător etc. Branstetter a ținut să sublinieze faptul că nivelul NNAL a fost cel mai mare în rândul persoanelor care au fumat imediat ce s-au trezit, indiferent de frecvența țigaretelor și a altor factori care prezic concentrațiile NNAL.
Se pare că aceste persoane care fumează la puțin timp după ce s-au trezit inspiră mai profund și mai bine, ceea ce ar explică de ce au un nivel mai mare de NNAL în sânge.
La fel se explică și riscul mai mare pe care îl au aceste persoane de a dezvolta cancer oral sau pulmonar. Rezultatele studiului au fost publicate în revistă „Cancer, Epidemiologie, biomarkeri și prevenire. „
Un răspuns
Ce bine că m-am lăsat de ele.