Ora ideală pentru pauza de cafea

Oră ideală pentru pauza de cafea: 11:00 dimineață

Gata. Este oficial. Cea mai potrivită oră pentru pauza de cafea este ora 11 dimineață. Aceasta este concluzia la care au ajuns o echipă de experți conduși de către profesorul Charles Spence de la Departamentul de Psihologie Experimentală de laUniversitatea Oxford. Profesorul Spence a creat chiar o formulă complexă, pe baza căreia a stabilit că ora ideală pentru a bea cafeaua este ora 11 dimineață. Și nu oricum. Într-o cameră bine luminată, cu prietenii și cu o muzică liniștită în fundal.

Profesorul Spence spune: “Formula aceasta descrie cu exactitate cum să creați momentul perfect la muncă sau acasă pentru a vă bea cafeaua. Cunoaștem deja de ceva vreme că papilele noastre gustative reprezintă o parte vitală a experienței gustului nostru. Cu toate acestea, acum putem identifica exact care sunt condițiile senzoriale ideale necesare pentru a savura o cafea, dar și alte produse alimentare.”

Kevin Gould, expert în alimentație, subliniază că “raportul de cercetare al profesorului Spence dovedește importanța tuturor simțurilor când ne bucurăm de o băutură sau de un aliment. Aroma este un ingredient vital dacă doriți să profitați la maxim de pauză dumneavoastră de cafea.”

Dar să vedem mai exact în ce constă această formulă.

Profesorul combină aroma (F), cu atmosfera perfectă (E), recipientul din care beți (P), compania alături de care savurați cafeaua (C), precum și ora potrivită (T) pentru a creea cel mai plăcut moment de a bea cafea (M). Mai exact, formula Profesorul Spence pentru o savura o cafea perfectă este: M = 0,5 x F + (0,5 x E + 0,3 x P + 0,15 x 0,05 x C + T. Astfel, în urma calculelor, el a descoperit că ora 11 este momentul ideal pentru pauză de cafea.

Pentru o pauză perfectă de cafea, profesorul Spence recomandă următoarele lucruri:

TIMPUL: ora ideală este 11:00

MUZICA: de la Puccini la Marianne Faithfull; este ideal să ascultați operă italiană sau un solist cu o voce joasă și ușor răgușită

LUMINA: o cameră bine iluminată sau afară, la soare

AROMA: puternică; cel puțin 80% din aroma alimentelor sau băuturilor provine din zona nasului și nu din zona limbii

COMPANIA: nu beți cafeaua singur; dacă beți cafeaua în compania prietenilor veți simți o plăcere mai mare; de asemenea, senzația unei băuturi calde vă influențează creierul și îi veți vedea pe cei din jurul dumneavoastră într-o lumină mai favorabilă.

Formula profesorului Spence a fost publicată într-un raport numit “Gusturi schimbătoare” și subliniază faptul că acum oamenii de știință pot înțelege cum influențele externe înconjurătoare își pun amprenta asupra modului în care creierul interpretează gustul și plăcerea consumului de alimente și băuturi.

Citește și despre avantajele sucului de cireșe

Comentarii

Please enter your name here
Please enter your comment!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Aflați cum sunt procesate comentariile dumneavoastră.