Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Rezervaţia naturală Delta Dunării

Delta Dunării atrage anual mii de turiști atât străini, cât și români, care vin pentru a pescui, studia diferite specii sau pentru a admira peisajele sălbatice de aici.

Acest mic ținut de poveste format la gurile de vărsare ale Dunării are o mare importanță atât pentru România, dar și pentru restul lumii. În 1990, Delta Dunării a fost declarată rezervația a biosferei, fiind singura deltă din lume care poartă acest titlu conferit de UNESCO.

Câteva superlative ale acestei zone trebuie nepărat menționate:

  • Are o suprafață de 58.000 hectare, reprezentând 2,5% din suprafața României. Ca și mărime, se situează pe locul 22 în lume, și pe locul 3 în Europa, după Volga și Kuban;
  • Aici găsim cea mai întinsă zonă compactă de stufărișuri de pe planetă;
  • Biodiversitate extraordinară, aici regăsindu-se nu mai puțin de 30 de ecosisteme;
  • Una dintre cele mai mari zone umede din lume fiind un habitat perfect pentru păsările de apă;
  • O bancă de gene naturale, de valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal.

România are în componența sa mare parte din suprafața Deltei, cealaltă parte aflându-se pe teritoriul Ucrainei. Pe aici trece Paralela de 45° care marchează jumătatea distanței dintre Ecuator și Polul Nord.

Atât flora, cât și fauna sunt extrem de diversificate, mai ales că în lunile de vară migrează aici chiar și păsări de pe alte continente.

Populația umană care trăiește în această zonă este răsfirată pentru că terenul este destul de mlăștinos, astfel că numărul locuitorilor este destul de mic. De obicei, oamenii care trăiesc aici sunt pescari sau se ocupă de turism.

Interesant este faptul că datorită celor câteva tone de aluviuni pe care Dunărea le transportă, suprafața Deltei crește de la an la an cu aproximativ 40 de metri.

Sălbaticia locului face ca ecosistemele să se păstreze foarte bine, chiar dacă acum oamenii mai produc imixtiuni și în cadrul lor, astfel că această rezervație naturală a biosferei situată în România, este cea mai bine păstrată din Europa și una dintre cele mai bine păstrate rezervații din lume.

Turiști români și străini sunt încântați de Delta Dunării, ceea ce ajută la promovarea ei ca și destinație turistică, însă există primejdia ca o dată cu trecerea timpului și creșterea numărului de vizitatori, să existe pagube în această zonă.

România trebuie să profite într-un mod neinvaziv de splendoarea acestei rezervații a biosferei, astfel încât să se evite poluarea și periclitarea acestui cadru natural care adăpostește sute de specii de plante și animale.

Citeşte şi despre Canalul Dunăre-Marea Neagră

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *