logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Semnificația zilei de 1 Mai

În fiecare an, de 1 Mai, se sărbătorește munca printr-o…zi liberă. Este o zi în care mulți români se bucură că pot ieși la iarbă verde cu un grătar și prieteni buni lângă ei. Însă ziua are o semnificație mult mai adâncă decât asta.

În 1886 sindicaliștii din Statele Unite ale Americii au căzut de acord ca pe 1 mai să protesteze pentru scurtarea zilei de muncă de la 12 ore la 8 ore fără să scadă salariul. În timpul protestului, ce a durat mai multe zile, s-au strigat lozinci precum „Eight-hour day with no cut in pay” (opt ore pe zi, fără plata tăiată). În Chicago, după 2 zile de proteste majoritar pașnice, în a treia zi de proteste, 3 mai, lucrurile au luat o întorsătură violentă. În urma unor confruntări, doi muncitori au fost omorâți. Drept urmare în 4 mai a fost organizat un marș de protest de proporții, în timpul căruia cineva a aruncat o bombă în direcția polițiștilor. Confruntarea a devenit foarte violentă din acel moment și incidentul s-a soldat cu 11 morți și mulți muncitori răniți.

3 ani mai târziu, în 1889, la Paris, A Doua Internațională Socialistă a declarat 1 mai „ziua internațională a muncitorilor” în ideea de a comemora victimele protestului din Chicago.

Prima zi din mai a fost o sărbătoare importantă pentru grupurile anarhiste, socialiste și comuniste, de multe ori această zi fiind asociată cu proteste. În România comunistă se organizau parade pompoase pentru a sărbători ziua muncii, iar toată lumea era obligată să participe. Cei ce defilau, trebuiau să aducă omagii conducătorului, Nicolae Ceaușescu.

În zilele noastre 1 mai este considerată o sărbătoare legală și este zi liberă pentru majoritatea muncitorilor. Mulți români aleg să iasă la iarbă verde sau să planifice o minivacanță la mare sau la munte.

Pe lângă Ziua Internațională a Muncitorilor 1 mai este în cultura europeană și prima zi de vară. Această tradiție vine de pe vremea romanilor pentru care primăvara începea în 1 februarie și vara în 1 mai.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *