Search
Generic filters
Exact matches only

6 sfaturi care te vor ajuta să citești mai repede

Una dintre zecile de scuze invocate de cei din jurul nostru atunci când sunt chestionați cu privire la motivele care-i împiedică să citească mai mult este și aceasta: ”Citesc foarte încet, de aceea citesc puțin.”. Din fericire există câteva lucruri pe care le poți face cu scopul de a citi mai rapid un text și de a-l înțelege în același timp.

Iată mai jos câteva sfaturi în acest sens.

1. Nu-ți mai imagina rostirea propriu-zisă a cuvântului

Există oameni care își imaginează la fiecare cuvânt citit și rostirea lui. Aceștia aproape că citesc în șoaptă, ceea ce duce la îngreunarea activității. Textele greoaie, științifice, au într-adevăr nevoie de acest lucru, dar nu și cărțile normale, pe care le citești de plăcere. Îți poți da seama dacă ești una dintre aceste persoane acordând atenție propriilor buze. Dacă ele se mișcă în timp ce citești, e un semn că trebuie să schimbi ceva în tehnica ta.

2. Citește un grup de cuvinte

Nu mai urmări fiecare cuvânt în parte, ci învață să citești grupuri de 2-3 (sau mai multe) cuvinte deodată. Pentru a reuși asta, încearcă să ții cartea puțin mai departe de ochi decât te-ai obișnuit până acum.

3. Nu te mai întoarce la paragrafele anterioare

Dacă știi că ai obiceiul de a te întoarce la paragrafele anterioare, indiferent de motiv, încearcă să renunți la acest obicei. Îți îngreunează foarte mult cititul. Dacă ai probleme cu atenția la o anumită carte și ai nevoie să te întorci la paragrafe pentru a le înțelege, poate că subiectul nu te atrage și ar trebui să cauți altceva.

4. Ai grijă la mediul în care citești

Nu te mai amăgi cu ideea că citești mai bine cu muzică sau cu gălăgie în jurul tău. Găsește-ți un mediu liniștit și bine luminat.

5. Cronometrează-te

Ține evidența vitezei tale de citit cronometrându-te regulat. Astfel îți vei da seama de îmbunătățiri.

6. Citește

Practicând des cititul, vei obține și o viteză de parcurgere a textului foarte mare.

Nu uita însă că cel mai important lucru din activitatea de citit este să înțelegi. Dacă observi că citești rapid, dar nu înțelegi nimic pentru că sari din text, înseamnă că e cazul să mai încetinești din viteză.

Vezi și cum poți socializa mai mult în timpul liber.

foto

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *