logo
Search
Generic filters
Exact matches only

10 cele mai frumoase locuri din județul Bihor

juețul Bihor

Aflat în extremitatea vestică a României, județul Bihor se învecinează la vest cu Ungaria, în rest cu județele Satu Mare, Sălaj, Cluj, Alba și Arad. Punctul de trecere al frontierei spre Ungaria se face pe la Vama Borș din județ. Reședința de județ a Bihorului este Oradea. Dacă vizitezi Bihorul, nu uita să treci pe la următoarele atracții turistice, iar dacă vrei să rămâi câteva zile aici, caută unități de cazare în zonă.

Băile Felix

baile felix

Sursă foto: Wikimedia.org

Stațiunea Băile Felix este cea mai mare stațiune balneară care funcționează cu regim permanent din România. Poți petrece un întreg concediu aici și te poți bucura de izvoare termale, tratamente balneare, dar și de relaxare. Stațiunea dispune de numeroase unități de cazare pentru toate buzunarele și se află în comuna Sânmartin din județul Bihor. Poți vizita aici lacuri cu nuferi și lotuși în care trăiesc diferite specii de pești exotici și broaște țestoase, ștrandurile cu apă termală, relieful carstic din zonă sau rezervația naturală Pârâul Peța din Băile 1 Mai, unde sunt protejate speciile endemice în România (nu se mai găsește nicăieri în lume) Nufărul termal, peștele Roșioara lui Racoviţă (specie pe cale de dispariție, descoperită de G. Müller și denumită în onoarea savantului român Emil Racoviţă) și melcul Melanopsis Parreyssi (supraviețuitor al erei glaciare, aflat în stare critică de dispariție).

Palatul Vulturul Negru

palatul-vulturul-negru-oradea_57600701

Sursă foto: © Mihairomeob

Clădirea este una emblematică pentru Oradea și a fost construită între anii 1907-1909 de cuplul de arhitecți Komor Marcell şi Jakab Dezső. Simbolul palatului este un vitraliu cu un vultur negru, situat în timpanul clădirii care are două corpuri inegale. În prezent, în interiorul clădirii funcționează un cinematograf, diferite bănci comerciale, cluburi și restaurante, ceea ce transformă clădirea într-un important punct social din oraș. Pentru că este o clădire destul de mare, a fost gândit și un pasaj acoperit cu sticlă, care are deschidere spre 3 străzi și care este în forma literei Y (cioc de vultur).

Cetatea Oradea

800px-Cetatea_Oradea

Sursă foto: Wikipedia

Ca și multe alte orașe din Transilvania, Oradea are și ea o cetate istorică în formă de stea pentagon, însă de această dată, cu bastioane în formă triunghiulară, care nu pot comunica între ele. Șanțul cetății era inundat cu apă termală din râul Peța în caz de asediu. Cele cinci bastioane au fost numite bastionul Auriu, Bethlen, Ciunt, Crăișorul și Roșu. În interiorul cetății funcționau case de piatră, 10 prăvălii, 3 mori și o temniță. Cetatea a fost restaurată de curând.

Peștera Urșilor

pestera-ursilor_15679290

Sursă foto: © Ciprian Florin Dumitrescu

Descoperită în septembrie 1975, Peștera Urșilor este unul dintre principalele obiective turistice din județul Bihor. Numele peșterii vine de la multitudinea de fosile de urs de cavernă (specie dispărută), dar și a fosilelor de capră neagră, leu și hienă de peșteră. Este împărțită în două nivele, dintre care al doilea nivel e rezervat pentru cercetări științifice. Galeria superioară însă este deschisă publicului și amenajată corespunzător. Măsurând 488 m din cei 1.500 m ai peșterii, nivelul este împărțit în 3 galerii: Galeriile Urșilor, Lumânărilor și Emil Racoviţă. Vizitarea peșterii se face doar cu un ghid și durează cam 45 minute, iar prețul intrării este de 10 lei pentru copii și 20 lei pentru adulți.

Lacul Vida

lacul-vida-bihor_45273711

Sursă foto: © Antaltiberiualexandru

Aflat în apropierea localității Luncasprie, Lacul Vida este un lac de acumulare artificial, format în urma construcției unui baraj cu aroncamente, înalt de 10 m și lung de aproximativ 70 m. Atracția principală este deversorul în formă de pâlnie din lac, menit să scadă debitul lacului când plouă. Suprafața lacului reflectă pădurea de pe margine și face ca peisajul să fie unul de poveste.

Platoul Carstic Vașcău – Călugări

izbucul de la calugari

Sursă foto: World Wide Romania

Zona este una cu multe fenomene carstice care merită vizitate. Avenul Câmpeneasa cu o lungime de 1.636 m, Izbucul de la Călugări care este considerat unic datorită unui fenomen rar (izvorul curge dintr-un perete calcaros într-o cuvă de piatră, formată natural, care se revarsă la rândul ei odată la 10-20 minute, când se umple) sau Tăul lui Ghib, un lac dolinar foarte rar întâlnit în peisajele calcaroase din țara noastră. Izbucul este considerat de către credincioși cum că ar avea proprietăți de vindecare și are și o legendă în acest sens.

Padiș

poiana-ponorului_44627663

Sursă foto: © Stanislav Říha

Zona turistică Padiș face parte din Parcul Natural Apuseni și este perfectă pentru iubitorii de munte. Zona include obiective turistice naturale precum Poiana Florilor, Poiana Vărăsoaia sau Cetățile Ponorului. Parcul Natural Apuseni se întinde pe suprafața a trei județe (Bihor, Cluj și Alba). Zona este una perfectă pentru camping și trasee montane.

Stâna de Vale

cascada-stana-de-vale_42127092

Sursă foto: © Roibu Grigore

Stâna de Vale este o stațiune de tratament și relaxare din masivul Vlădeasa, Munții Apuseni. Aerul de aici este puternic ionizat, iar apele mineralizate, ceea ce face ca turiștii să viziteze acest loc pentru tratamente și terapii balneare. Din cauza efectelor aerului și apei mineralizate din zonă, stațiunea nu este recomandată femeilor însărcinate sau mamelor care alăptează. Tot aici este și sursa de apă a cunoscutului brand de apă îmbuteliată Izvorul Minunilor (numele izvorului sursă).

Lacul Leșu

lacul lesu

Sursă foto: Oradea Magazin

Lacul este unul de acumulare, care alimentează și o hidrocentrală omonimă. Coada lacului însă, a devenit o adevărată atracție turistică. Aici s-a format un sat de vacanță datorită oamenilor care au ales să își construiască cabane în apropiere. Zona este perfectă pentru cei ce vor să evadeze din aglomerația urbană.

Peștera Ghețarul de la Focul Viu

Pestera Ghetarul de la Focul Viu

Sursă foto: Dincolo de hărți

Peștera este numită astfel datorită razelor de soare care pătrund la orele amiezii printr-un horn natural și iluminează ghețarul din interior. Peștera ocupă locul trei în topul ghețarilor subterani din România. Același horn natural este cel care a permis formarea ghețarului din interior, întrucât iarna el permite pătrunderea aerului rece în peșteră. Faptul că acest horn este unul îngust face ca ventilația să fie una destul de proastă, iar aerul rece să fie menținut în peșteră pe toată perioada anului. Este recomandat să porți haine călduroase în peșteră.

Data viitoare când ajungi în Bihor, ia cu tine și lista cu cele mai frumoase locuri, ca să nu le ratezi!

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *