Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

10 mâncăruri pe care trebuie să le încerci în Brazilia

Bucătăria braziliană e una care are influențe din întreaga lume. Imigranții care s-au stabilit în zonă, fie ei europeni, asiatici sau africani, au încercat să își păstreze propriile tradiții culinare, însă în lipsa unor ingrediente necesare, au început să substituie cu ingrediente locale. Pune asta la un loc cu bucătăria triburilor indigene și îți imaginezi cât de delicioasă e bucătăria braziliană. Dincolo de budincile delicioase din fructe tropicale precum guava, papaya, mango, fructul pasiunii sau carambola și dincolo de tapioca, Brazilia are câteva preparate care merită încercate.

Feijoada

feijoada-brazilia

Sursa foto: Brunosalesbr

Acesta poate fi considerat felul național de mâncare al Braziliei și constă în boabe de fasole negre, carne (de obicei din porc) și bucăți de cârnaț. La aceste ingrediente se adaugă de obicei legume precum varza kale, okra, cartofi, morcovi și uneori chiar și banane. Acest preparat a intrat în gastronomia Braziliei pe filieră portugheză și a fost însușit atât de bine încât a fost integrat în bucătăria tradițională braziliană. Feijoada se mănâncă de obicei cu o porție de orez și portocale (menite să ajute la digestie).

Brigadeiros

Brigadeiros

Sursa foto: Saragosa69

În Brazilia nu este validă întrebarea „Oare este desert după masă?”, ci se transformă în „Oare ce avem la desert după masă?”. Asta pentru că brazilienii iubesc deserturile atât de mult încât au căpătat o măiestrie în a le prepara. Și cu atâtea fructe tropicale delicioase la dispoziția lor, cine-i poate condamna? Brigadeiros sunt trufe de ciocolată, făcute din lapte condensat, cacao și unt, iar pe deasupra sunt presărate cu bombonele de ciocolată.

Pão de Queijo

Pao-de-Queijo

Sursa foto: Jantroyka

Acest produs de panificație nu e nimic mai mult decât o chiflă cu brânză, însă e atât de simbolică pentru bucătăria braziliană încât nu puteam să nu o includ. Chiflele sunt făcute din făină de manioc (planta din care este extras și amidonul numit tapioca) și o varietate braziliană de brânză, apoi sunt coapte. Aceste chifle sunt consumate deseori la micul dejun sau ca gustări pe parcursul zilei. Sunt disponibile la orice patiserie, sau chiar și la raioanele congelate ale supermarketurilor, pentru a fi făcute rapid, în cuptor.

Açaí

Acai

Sursa foto: Jantroyka

Fructul de Açaí (pronunțat „asai”) provine de la palmierul cu același nume. Acesta este considerat un superaliment datorită proprietăților sale antioxidante extraordinare. În Brazilia acesta constituie un ingredient de bază în multe preparate, în special în „boluri cu Açaí”, adică smoothie făcut din pulpa fructului, împreună cu alte fructe, consumate într-un bol și având presărate peste muesli, tapioca și banane. Fenomenul bolului cu Açaí a luat amploare recent și a început să fie consumat și în alte țări, precum Statele Unite.

Acarajé

Acaraje

Sursa foto: Paulbrighton

Acarajé este un preparat asemănător falafelului, având influențe africane, și este făcut din boabe de fasole decojite, formate într-o bilă și prăjite în ulei de palmier. După ce este prăjit, acesta este folosit asemeni unei chifle pentru sandviș, fiind tăiat în două și umplut cu paste precum vatapa (creveți, alune, lapte de cocos) sau caruru (okra, ulei de palmier, creveți, ceapă și alune).

Quindim

Quindim

Sursa foto: Betochagas13

Quindim e un fel de budincă făcută din cocos măcinat, gălbenuș de ou și zahăr. Aceasta se face în mod tipic într-o cană sau într-un bol și se răstoarnă pe farfurie după ce s-a răcit. Acest desert e o combinație între două obiceiuri culinare diferite: portughezii obișnuiesc să folosească des ouă în deserturile pe care le pregătesc, iar africanii obișnuiesc să folosească cocosul. Amestecate, aceste două ingrediente, împreună cu zahăr, rezultă deliciosul desert care strălucește în farfurie.

Cachaça

cacha

Sursa foto: Leozaneti

Brazilienii au și propriul fel de băutură alcoolică cu care se pot lăuda. Cachaça este o băutură tradițională braziliană făcută din trestia de zahăr, după ce portughezii au introdus trestia de zahăr în Brazilia, în secolul 16. Cachaça poate fi consumată imediat după preparare (transparentă) sau învechită în butoaie de lemn (capătă o culoare maronie), caz în care băutura alcoolică capătă o aromă influențată de lemnul în care este învechită.

Moqueca

Moqueca

Sursa foto: Vtupinamba

Când vine vorba de mâncare, multe preparate se folosesc de uleiul de palmier și de laptele de cocos. Nu face excepție nici moqueca, un fel de tocană braziliană, pe bază de pește, făcută cu ceapă, coriandru, usturoi, roșii și uneori creveți. Rețeta are o vechime de peste 300 ani și este făcută în mod normal într-un vas special din lut.

Coxinha

Coxinha

Sursa Foto: Paulbrighton

Tradus mot-a-mot coxinha înseamnă „pulpiță de pui” și se numește așa pentru că preparatul capătă forma unei pulpe de pui. Există o poveste care spune că acest fel de mâncare își are originea în secolul 19, când fiul prințului Gaston al Portugaliei și al prințesei Isabela a Braziliei trăia izolat de restul lumii pentru că avea probleme mentale. Acesta iubea carnea de pui însă nu mânca decât pulpa. Într-o zi, se pare că bucătarul a rămas fără pulpe de pui, așa că a tocat un pui și a format carnea în formă de pulpă, îmbrăcând-o într-un aluat subțire pe care l-a făcut din supă de pui și făină. În zilele noastre umplutura din coxinha poate diferi în funcție de preferințe atunci când este făcută în casă, având ingrediente precum carnea de pui, ceapă, pătrunjel, brânză, turmeric sau altele.

Salpicão

salpicao

Sursa foto: www.copacol.com.br

Nu în ultimul rând, îți propun să încerci salpicão, o salată aromată perfectă pentru a fi mâncată între două felii de pâine la ora amiezii. Este făcută din piept de pui, împreună cu măr, morcov, stafide, mazăre, porumb, suc de limetă și puțină maioneză cu iaurt. Rezultatul este o salată light, care poate fi consumată în diverse feluri, fără să fie prea grea pentru stomac.

Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *