Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Top 10 cele mai bizare clădiri din Europa

Peste tot în lume s-au ridicat clădiri cu un design special, făcând din arhitectură o știință care tinde din ce în ce mai mult către artă. Creativitatea arhitecților și avansul tehnologic au dus la apariția unor clădiri maestoase, dar și ciudate pentru mulți dintre noi. „Leagănul” vechii civilizații, Europa, nu putea să lipsească din acest trend global astfel că vă invit să facem o mică excursie de-a lungul „bătrânului continent” pentru a vedea 10 dintre cele mai bizare clădiri din Europa.

  1. Atomium, Bruxelles, Belgia

atomium
Sursa: foto

Clădirea a fost construită pentru prima expoziție internațională după cel de-al Doilea Război Mondial, în 1958, și se dorea a fi numai o clădire temporară. Succesul de care s-a bucurat încă de pe atunci a avut ca rezultat faptul că există și astăzi sub numele de Atomium și este vizitată de aproximativ 600.000 de oameni anual.

Această operă de artă a fost creată de inginerul André Waterkeyn și reprezintă un cristal de fier mărit de 165 de miliarde de ori. Este creată din  9 sfere interconectate de 20 de țevi și are o înălțime de 102 metri, găzduind expoziții permanente sau temporare. Din sfera aflată la ce mai mare înălțime se poate vedea o panoramă extrem de frumoasă a orașului.

  1. Casa Dansatoare, Praga, Cehia

dancing house
Sursa: foto

Majoritatea clădirilor de birouri din zilele noastre sunt înalte, pătrate sau dreptunghiulare și pline de ferestre. Arhitectul Vlado Miluni a vrut să constuiască ceva care să iasă din tipare, iar rezultatul a fost pe măsură. Clădirea a fost proiectată în anul 1992 și a fost finalizată în 1996, la acea vreme fiind un proiect controversat care a avut susținerea președintelui de atunci, Václav Havel, acesta din urmă sperând ca acea clădire să devină un centru cultural.

  1. Platine ( Paltină) , Saint-Etienne, Franța

Cite du Design by LIN Architects02
Sursa: foto

„Cite du Design” este un campus în centrul vechi al orașului în care s-au investit mulți bani pentru a revigora această parte a orașului. „Clădirea de platină” face parte din acest frumos complex arhitectural fiind una dintre cele mai deosebite creații ale arhitecților de la firma LIN. Construcția este alimentată de panouri solare și este construită din 14.000 de triunghiuri echilaterale, unele fiind panouri solare, iar altele, ferestre normale. Impresionează atât prin exterior, dar și prin interiorul plin de diferite elemente tehnologice, iar dimensiunea acesteia are un impact vizual deosebit, clădirea având o lungime de 200 de metri și o înălțime de 32 de metri.

  1. Clădirea Bancnotă, Kaunas, Lituania

130117173320-banknote-building-lithuania-horizontal-gallery
Sursa: foto

Într-unul dintre cele mai mari orașe ale Lituaniei se află o clădire care impresionează prin designul său modern și inovativ. A fost inaugurată în anul 2008 sub numele de Office Center 1000 și este construită ca un puzzle format din 4000 de bucăți de sticlă emailată. Designul remarcabil reprezintă o veche bancnotă lituaniană, iar noaptea, clădirea devine o adevărată splendoare, pe când ziua stârnește amuzamentul trecătorilor.

  1. Waldspirale, Darmstadt, Germania

waldspirale-kuebi
Sursa: foto

Această remarcabilă inovație artistică poartă amprenta artistului austriac, Friedensreich Hundertwasser, și a fost construită de arhitectul Heinz M. Springmann. Caracteristicile care  fac această clădire atât de deosebită sunt: forma de spirală, cele 1000 de geamuri diferite, dar și pădurea de pe acoperiș în care regăsim și o cafenea. Acest complex rezidențial are 105 apartamente, locuri de parcare, loc de joacă pentru copii, dar și un lac artificial.

  1. Biserica lui Hallgrimur, Reykjavik, Islanda

Hallgrimur_kedriki-
Sursa: foto

Situată în centrul capitalei islandeze, această biserica poate fi văzută de la o depărtare de aproximativ 20 de kilometri datorită faptului că are 75 de metri înălțime și este cea mai înaltă biserică și a șasea structură ca și dimensiuni din țară. Construcția acestei clădiri a durat 34 de ani și a fost gândită în așa fel încât să redea caracteristicile reliefului din Islanda, având o formă de vulcan.

  1. Casele cubice, Rotterdam, Olanda

cubic
Sursa: foto

Situate în cel mai mare oraș-port al Europei, casele cubice din Rotterdam sunt un obiectiv care nu trebuie ratat de nimeni care vine să viziteze orașul. Ideea provine din anul 1970, dar abia în 1984, Piet Boom a realizat designul acestor case bizare. Prin această așezare nefirească se dorea reprezentarea copacilor sub forma caselor, iar toate la un loc să formeze o pădure. Conceptul era de a crea un fel de sat, în interiorul orașului, unde orice se poate întâmpla. Vizitatorii pot vizita numai una din aceste case, restul fiind locuite.

  1. „Casa cu susul în jos”, Szymbark, Polonia

polish_upside_down_house
Sursa: foto

Casa întoarsă invers, cu acoperișul folosit ca fundație și viceversa, face încă din anul 2007 deliciul turiștilor curioși și amatori de senzații tari, în fiecare an venind aici câteva mii de vizitatori. Construirea casei a durat de cinci ori mai mult decât construcția unei case obișnuite. Scopul pentru care a fost creată a fost acela de a parodia regimul comunist și de a simboliza faptul că acum în Polonia valorile au devenit total opuse față de cele din regimul dictatorial.

Vizitatorii experimenteză des stări de amețeală și disconfort datorate mai ales modului în care este proiectată casa.

  1. „Casa strâmbă”, Sopot, Polonia

Casa stramba
Sursa: foto

Localizată tot în Polonia, această casă a devenit cea mai fotografiată din lume datorită stilului inovativ în care este constuită. Designul ei pare desprins din povești, iar modul în care arată nu are nicio logică. În momentul actual este locația unui complex comercial care are mare succes mai ales datorită clădirii.

        10. Muzeul Guggeheim, Bilbao, Spania

Guggenheim_Exterio_2555859a
Sursa: foto

Acest muzeu are un aspect neconvențional, foarte abstract, iar materialele cele mai folosite pentru construirea acestei impozante clădiri au fost titaniul, sticla și piatra de var. Ceea ce găsim în exteriorul lui, regăsim și în interior, adică artă în cea mai pură formă. Muzeul este stucturat ca și o interconexiune de clădiri, iar în  interiorul lui avem un uriaș atrium unde se pot admira sute de exponate.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *