Înființată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 2003, Ziua Internațională a Muntelui reprezintă o ocazie perfectă pentru a aduce în atenția publicului rolul extrem de important pe care munții îl au în viața noastră, atât din perspectivă ecologică cât și economică.
Munții acoperă aproximativ 27% din suprafața planetei, găzduind circa 720 de milioane de oameni care locuiesc pe coastele lor și ajutând miliarde de alți oameni ce trăiesc în comunitățile de la poalele munților. Cele mai importante resurse pe care le oferă munții sunt aer proaspăt, apă și mâncare, lucruri care pe viitor vor deveni din ce în ce mai rare și, automat, mai importante pentru omenire.
Cu toate acestea, munții sunt destul de vulnerabili la schimbările climaterice, la degradarea solului sau la dezastre naturale. Provocarea pe care această zi o ridică oamenilor la nivel internațional este găsirea de metode prin care resursele oferite de munți să poată fi păstrate în condiții optime pentru o perioadă cât mai lungă de timp, cu scopul de a oferi omenirii o soluție sustenabilă pe termen lung.
Prin deținerea unor resurse naturale importante, munții pot ajuta în lupta mondială împotriva sărăciei, dar acest lucru se poate întâmpla numai dacă oamenii vor înțelege importanța prezervării lor și numai dacă se vor lua măsuri drastice împotriva defrișării pădurilor și a altor practici care duc la distrugerea lor.