Generic filters

5 porții de legume și fructe pe zi, o provocare?

Este deja extrem de popularizată, și pe bună măsură, teoria, sau mai bine zis recomandarea, conform căruia trebuie să consumăm cât mai multe fructe și legume.

În principiu, se recomandă cel puțin 5 porții de legume și fructe zilnic la copii, de preferat mai multe legume decât fructe.

Este acest lucru o provocare pentru majoritatea părinților și copiilor?

Studiile arată că legumele preferate, și cel mai consumate de copii sunt cartofii, și în cea mai mare  cantitate prăjiți, și roșiile. Să nu mai aducem în discuție că prea puțini se apropie de cantitatea recomandată, consumând în medie doar 2 porții de vegetale pe zi.

Cum diversificăm alimentația copilului astfel încât să introducem o varietate cât mai mare de legume și fructe? Mai ales când copilul refuză să le consume.

Încearcă să încorporezi legume și fructe în mesele zilnice astfel:

Adaugă mazăre sau ciuperci la macaroanele cu brânză, morcovi la sosul de roșii pentru spaghete și dovlecel când faci piure de cartofi.

Încearcă să pregătești supă cremă mai des, pe lângă faptul că sunt extrem de ușor de gătit, poți să adaugi o varietate mare de legume: dovlecel, spanac, ruccola, roșii, ciuperci, broccoli și conopidă sunt doar o parte din ele.

Oferă la gustări felii de legume crude precum morcovi, castraveți și țelinăPoți să le servești împreună cu un sos de brânză, tomate sau humus(năut sau fasole, pastă de susan/tahini, ulei de măsline, zeamă de lamâie, usturoi și alte condimente preferate).

Copiilor le plac alimentele colorate, prepară un amestec de legume în tigaie cu puțină apă, sau la abur(sunt și congelate și sunt gata în 10 minute). Poți să adaugi și paste sau orez și puțin ulei de măsline să fie mai gustoase.

Fă un alfabet al legumelor și fructelor și pune-i să aleagă de fiecare data când mergeți la cumpărături cel puțin 3 fructe și legume din listă! Astfel o să fie motivați să ajungă la final de listă și cu siguranță o să își găsească și alimentele preferate din ele.

Creșteți legume în casă, dacă nu aveți o grădină, măcar într-un ghiveci pe balcon. Cei mai mulți copii sunt entuziasmați să mănânce legume crescute de ei.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Ioana Răducu

Ioana Răducu

Nutriționist-Dietetician licențiat, cu experiență în consultanță nutrițională individuală și de grup. Absoleventă a specializării de Nutriție și Dietetică, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, în prezent studentă în anul 2 în cadrul aceleiași universități, la masterul Nutriția și Calitatea Vieții. Îi place să scrie despre nutriție și nu doar, cu intenția aceea a pornit și un blog personal încă din facultate. Îi place să fie tot timpul informată și să transmită mai departe/probabil că și vorbește mult de obicei.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *