Dacă în urmă cu câteva decenii, oamenii nu erau acomodați cu conceptul „stres”, astăzi, chiar și copiii sunt afectați de efectele maladiei secolului XXI. Dacă pierdem controlul acestui fenomen, calitatea vieții noastre este afectată dramatic. Din fericire, există o serie de măsuri care pot fi luate pentru a prevenirea și tratarea acestei tulburări. Pe lângă mișcarea zilnică pe care specialiștii ne-o recomandă, există o serie de alimente care „luptă” împotriva stresului și ne oferă o stare de bine.
Care sunt cele mai eficiente alimente care ne fac mai fericiți? Noi vă oferim următoarele sugestii:
CIOCOLATA – conține fenilalanină, substanță care are un efect antidepresiv. Ciocolata neagră este cea mai indicată și ea poate să contribuie la scăderea tensiunii arteriale.
BANANELE – au în compoziția lor numeroase substanțe benefice organismului nostru. În plus, bananele conțin serotonină, cunoscută sub numele de „hormon al fericirii”
LAPTELE – are în compoziția sa o substanță numită triptofan, precursor al serotoninei.
ÎNGHEȚATA – conține un amestec de substanțe care ne oferă o stare de bine, beneficiază de un atu – consistența sa cremoasă, pentru care creierul a dezvoltat o zonă anume: a experiențelor dorite.
PEȘTELE – studiile recente au relevat că persoanele care consumă pește au un risc mai scăzut de a suferi de depresie. Cel mai indicat este peștele gras (somonul), fiindcă are un conținut ridicat de omega-3. Alte tipuri de pește care conțin omega-3 sunt: heringul, sardinele și tonul.
ROȘIILE CHERRY – conțin licopen, o substanță care previne formarea unor compuși inflamatorii, care sunt responsabili de starea de depresie. În plus, licopenul este cunoscut ca fiind un adjuvant excelent în prevenirea cancerului. În afară de licopen, roșiile mai conțin și acid folic, magneziu, fier, vitamina B6, fiind un un adevărat izvor de vitamine. Mai mult, roșiile ne protejează împotriva bolilor cronice (diabetul) și a bolilor de inimă, datorită conținutului lor de vitamina K, potasiu și vitamina C.
PEPENELE ROȘU – la fel ca roșiile, pepenele are un conținut ridicat de licopen. Culoarea roșie a pepenelui se datorează acestei substanțe.
ALIMENTE BOGATE ÎN SELENIU (cereale integrale, fasole și leguminoase, nuci, fructe de mare, carne macră) – seleniul este cunoscut ca fiind un antioxidant benefic organismului. Antioxidanții au capacitatea de a ne face să ne simțim mai bine.