logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Alimente care îți pătează dinții

Cu toții ne dorim ca dinții noștri să fie întotdeauna albi și sănătoși. Pentru partea de sănătate, îi îngrijim cât de bine putem, iar pentru albire îi tratăm în mod frecvent cu produse speciale. Însă dinții revin la culoarea gălbuie după o anumită perioadă, iar de vină sunt unele dintre alimentele pe care le consumăm. Dacă și tu te confrunți cu această problemă, iată care sunt alimentele de care să te ferești pentru a avea dinți lipsiți de pete.

Vin roșu și alb

Vinul roșu conține cromogeni (particulele din struguri care îi oferă culoare) și este o băutură acidică. Acidul din vin îți slăbește smalțul, iar cromogenii se pot fixa mai ușor pe dinte. Pătarea dinților cu vin roșu are legătură și cu nivelul PH-ului din gura ta. Dacă ai băut apă recent și ai mâncat ceva, dinții tăi nu se vor păta așa ușor ca și când nu ai consumat nimic înafară de vin. De asemenea, vinul alb, deși nu pătează el, este tot o băutură acidică, care slăbește smalțul și predispune dinții la pete de la alte alimente.

Ceaiul

Pentru că e consumat de obicei la temperaturi înalte și pentru că și ceaiul conține cromogeni, este un potențial pericol pentru albul dinților tăi. Chiar dacă și cafeaua conține cromogeni, ceaiul este o băutură mai acidă decât cafeaua și are potențial mai mare de a păta. Cel mai periculos pentru dinții tăi este ceaiul negru sau de culoare închisă. Dacă vrei să eviți pătarea dinților, orientează-te mai degrabă spre ceai verde, alb sau de plante.

Fructele de pădure

Sunt pline de antioxidanți și sunt excelente pentru sănătate, însă nu și pentru dinți! Pentru că sunt puternic colorate și acidice, aceste fructe pătează extrem de tare dinții. Asigură-te că îți periezi dinții imediat după mâncat și folosește ață dentară pentru a preveni pătarea.

Energizantele, Cola și restul băuturilor răcoritoare

Ca și în cazul celorlalte alimente și băuturi menționate, acestea au în compoziția lor acid citric, care slăbește smalțul dentar și predispune dintele la apariția petelor când consumi alimente după aceste băuturi. Limitează consumul de răcoritoare și energizante pe cât posibil.

Sosurile

Sosul de soia, sosul de roșii, sosul de curry sau alte sosuri intens colorate sunt un pericol pentru dinții albi. După consumul acestora asigură-te că îți clătești gura extrem de bine ca să eviți pătarea dinților.

Să o luăm altfel: dacă îți e frică că un anumit ingredient îți poate păta bluza albă preferată, el are potențialul să îți păteze și dinții. Încearcă să consumi băuturile precum sucurile naturale, răcoritoarele și așa mai departe printr-un pai pentru a diminua efectul lor asupra dinților, iar după ce consumi aceste alimente și băuturi, dezvoltă-ți o rutină de îngrijire a dinților care implică periat, curățat cu ață dentară și apă de gură. De asemenea, întărește-ți dinții consumând alimente bogate în fier, calciu și fosfor (salată verde, spanac, brânză și lactate).

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.