Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Cât timp poți ține alimentele în congelator?

Perisabilitatea alimentelor a dus în timp la inventarea murăturilor, care au făcut ca diferite alimente să poată fi conservate pentru mai mult timp. Însă, odată cu apariția electricității, oamenii au inventat o nouă metodă de a conserva alimentele: congelatorul. Desigur, alimentele au fost congelate și înainte, în locurile unde climatul permitea asta, și și atunci doar în anotimpul rece. Prin congelare, prelungești timpul de păstrare al alimentelor, datorită imposibilității bacteriilor de a se dezvolta în cristalele de gheață. Totuși, aceste alimente sunt încă perisabile, chiar dacă timpul de perisabilitate e ridicat. Iată care este perioada maximă de timp în care te poți bucura fără probleme alimentele congelate. După această perioadă, alimentele încep să își piardă textura și aroma.

Pâine și desert

Poți congela aluat necopt fără să își piardă proprietăsțile pentru o perioadă între 1 și 4 luni, în funcție de tipul de aluat. Cel de pâine își pierde din calități după o lună, însă cel pentru biscuiți sau plăcinte poate fi ținut până la 3 sau 4 luni. Poți congela o plăcintă sau tartă cu fructe, coaptă, pentru aproximativ 8 luni, iar brioșele pot sta în congelator până la 1 an, dacă sunt coapte.

Carne și mezeluri

Cele mai des întâlnite produse congelate sunt cele din carne. Astfel, poți congela cu succes carnea de porc până la 12 luni, și la fel poți face cu un pui sau curcan întreg. Însă atunci când puiul sau curcanul sunt tăiate în bucăți, trebuie să le consumi în aproximativ 9 luni. Tot în maxim 9 luni trebuie să consumi și carnea de miel sau vită. Mezelurile și preparatele din carne trebuie consumate în maxim 3-4 luni, iar carnea gătită, precum nuggets de pui, pui pane sau alte mâncăruri cu carne de pui, poate fi consumată în maxim 6 luni.

Pește și fructe de mare

În funcție de tipul de pește pe care îl congelezi, există diferite perioade recomandate de consum. Însă toate produsele din pește trebuie consumate în maxim 12 luni. Crustaceele, scoicile și peștele afumat trebuie consumate în maxim 2 luni, peștele gras în maxim 3 luni, creveții, calmarul și peștele gătit trebuie consumate între 3 și 6 luni de la congelare, în timp ce carnea macră de pește are perioadă maximă de 6 luni. Cele mai longevive specialități de mare sunt crabul, care trebuie consumat în cam 10 luni și homarul care poate fi consumat în 12 luni de la congelare.

Lactate, ouă și lichide

Dacă alegi să congelezi cașcaval și brânză trebuie să le consumi în maxim 6 luni, însă brânza de vaci trebuie consumată într-o lună. Nu păstra în congelator margarină, pentru mai mult de 12 luni și unt pentru mai mult de 9 luni. Ouăle crude (fără coajă) pot fi congelate pentru maxim o lună, iar iaurtul pentru maxim 2 luni. Tot pentru maxim două luni rămâne delicioasă și înghețata. Pe de altă parte, când vrei să congelezi lichide, ține minte că acestea se expandează în timpul congelării așa că nu le pune în recipiente de sticlă. În această idee, trebuie să consumi laptele între 3 și 6 luni de la congelare, iar sucul proaspăt de fructe și legume în maxim 6 luni. Supele pe bază de carne și legume pot fi congelate pentru maxim 3 luni.

Legume și fructe

Cel mai mare timp în congelator dintre toate alimentele îl au legumele și fructele. Majoritatea fructelor rezistă aproximativ un an, însă fructele de pădure pot fi în stare perfectă și după 2 ani. Nucile și seminţele însă rezistă în cele mai bune condiții doar pentru 3 luni. Legumele trebuie consumate între 8 și 12 luni de la congelare, iar dintre acestea, mazărea, varza de Bruxelles și fasolea verde se păstrează cel mai bine.

Nu trebuie să congelezi

Există câteva alimente care își pierd proprietățile dacă sunt congelate. Printre acestea se numără ouăle fierte și cele care sunt încă în coajă, conservele, cerealele, orez sau paste nefierte, salată verde, băuturi carbogazoase și bere, budincă, salate gata pregătite sau dressinguri pentru salate, maioneza, pepene, mere sau creme pentru prăjituri.

Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *