Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
detoxifiere
detoxifiere

Ce înseamnă detoxifierea și cum se face

Detoxifierea este un proces prin care substanțele toxice din organism se elimină. Probabil că ai citit zeci de diete care promit să facă acest lucru în doar câteva zile, iar unele reușesc, altele nu. Știința nu a găsit încă dovezi care să susțină eliminarea într-un mod eficient și foarte rapid a toxinelor din organism, însă numeroase persoane spun că se pot concentra mai bine și sunt mai energice în timp ce urmează o dietă de detoxifiere sau după aceasta. Nutriționiștii sunt de părere că o detoxifiere completă poate fi obținută în luni sau ani de zile în care să se consume alimente sănătoase.

Detoxifiere pe termen scurt

Dacă totuși îți dorești să încerci o detoxifiere pe termen scurt, va trebui să urmezi următorii pași:

  1. Alege un fruct sau mai multe tipuri de fructe pentru detoxifiere

Să consumi fructe este o modalitate bună de a ține o dietă fără să ai în mod permanent senzația de foame. Știi și tu că fructele sunt benefice pentru sănătate și te vei simți mai energic/ă, vei pierde în greutate și chiar se va reduce riscul de a avea un atac de cord. În timpul perioadei de detoxifiere poți opta pentru un singur tip de fruct sau pentru mai multe. Poți, spre exemplu, să optezi pentru citrice – portocale, mandarine, grapefruit, lămâi și lime. Poți consuma doar citrice sau poți să mai adaugi și alte fructe. Este important să reții că dieta cu un singur fruct nu trebuie să depășească mai mult de 7 zile.

De asemenea, pentru detoxifiere poți încerca să consumi doar struguri într-o perioadă de 3-5 zile. Având în vedere că au un conținut bogat în resveratrol, reduc riscul apariției cancerului, diabetului și pot să prevină formarea cheagurilor de sânge. Mai mult, strugurii sunt o sursă bună de potasiu și vitamina C.

  1. Urmează o dietă cu lichide

Pe de altă parte, poți consuma doar lichide – apă, ceai, suc de fructe sau suc de legume – pe o perioadă de 2-3 zile. O astfel de dietă poate ajuta la pierderea kilogramelor în plus și se consideră că elimină anumite toxine, însă nu există cercetări foarte solide care să susțină ideea.

  1. Consumă doar fructe și legume

Consumă pe o perioadă de 7 zile doar fructe și legume, însă alege-le pe acelea care îți vor asigura necesarul de nutrienți: fibre din fasole, mere, soia, afine și anghinare; potasiu din morcovi, banane, cartofi albi, legume cu frunze verzi fierte și cartofi dulci; vitamina C din kiwi, căpșuni, varză, conopidă, roșii, portocale, varză de Bruxelles, ardei și mango; grăsimi bune din avocado, măsline și nucă de cocos ș.a.m.d.

Detoxifiere pe termen lung

Pe de altă parte, poți urma o detoxifiere pe termen lung. Iată pașii:

1) Consumă produse alimentare organice;

2) Bea apă în cantități suficiente, acest obicei fiind esențial pentru sănătate. Printre altele, contribuie la menținerea nivelului de fluide care ajută rinichii să elimine toxinele din organism. Poți să bei apa cu lămâie, acidul citric va contribui la scăderea în greutate;

3)  Evită să consumi alcool în cantități mari;

4) De asemenea, ai în vedere că excesul de zahăr poate crește riscul de orice boli de inimă, diabet și, pe termen lung, anumite tipuri de cancer. Citește etichetele de pe produse și evită-le pe cele care includ zaharuri;

5)  Evită cât poți de mult și limitează expunerea la toxinele dăunătoare din aer.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *