Dacă în articolul precedent am făcut o trecere rapidă prin câteva dintre elementele importante pentru telefoane, acum îți voi explica ce înseamnă termenii specifici ai telefoanelor mobile.
Voi începe prin termenii cei mai des auziți din ultima vreme, cei care au legătură cu internetul: 3 și 4 G. Denumirea vine de la „Third Generation”, respectiv „Fourth Generation”.
Internetul 3G oferă o viteză de transfer de câțiva mpbs. Ceea ce e foarte puțin. În condițiile în care internetul ar funcționa la capacitate maximă, ai avea de stat destul de mult la descărcarea unui fișier. LTE (Long Term Evoluțion) este una dintre tehnologiile care au adoptat internetul 4G și încearcă să îl dezvolte. Ar trebui să îți ofere o viteză de transfer de până la 150 de mbps. Asta înseamnă că timpul de încărcare al filmulețelor de pe Youtube ar trebui să fie foarte scurt. Totuși, apar și câteva dezavantaje în ceea ce privește internetul 4G. Cel mai mare dintre acestea este reprezentat de raza de acoperire din România, care este destul de mică pe întreg teritoriul, însă foarte mare în ceea ce privește mediul urban.
Am făcut o scurtă trecere în revistă și a sistemelor de operare. Acum voi încerca să le explic ceva mai detaliat. Primul dintre ele, Android, este și cel mai răspândit. Asta pentru că are o serie de avantaje, pe care le voi enumera în cele ce urmează. Androidul este mult mai „uman” și parcă lucrează pentru utilizator. Îți oferă posibilitatea să limitezi consumul de date. Adică vei putea alege o limită, iar când aceasta este atinsă, internetul se oprește. Agenda cu contactele din telefon poate fi îmbinată cu cea de pe Facebook sau de pe mail, ceea ce reprezintă un plus organizatoric. De asemenea, acesta are o aplicație specială pentru pachetul Google. Astfel vei primi Google Chrome (sistemul de căutare), Gmail, Google+ (rețeaua socială), Google Maps, Muzică, Chioșc, Cărți și Jocuri Play. De asemenea, Android te ajută să vezi toate aplicațiile care rulează. Practic, apeși un buton și îți va apărea o listă cu toate aplicațiile deschise. Sistemul de operare scurtează și „drumul” spre a porni Bluetooth sau Wi-fi, deoarece asta se face cu o singură apăsare a unei comenzi.
Probabil că cel mai mare dezvantaj pe care îl prezintă Android este faptul că se blochează destul de ușor. Atunci când este solicitat la maximum, are tendința să înghețe.
iOS se bate cu Android în ceea ce privește numărul de utilizatori. Este realizat de către cei de la Apple și este specific iPhone-ului. Acest sistem de operare se va bloca mult mai greu în comparație cu Android. De asemenea, cei de la Apple au creat o procedură de aprobare a aplicațiilor destul de complicată, ceea ce face ca majoritatea aplicațiilor să aibă un plus de calitate în comparație cu cele de pe Android. Mai mult, îți oferă și iMessage, prin care poți vorbi cu orice alt dispozitiv care are iOS. iTunes Store este platforma cu muzică, filme, jocuri și pe care vei găsi ceva pe placul tău, cu siguranță.
Principalul dezavantaj al iOS este faptul că te „leagă” de anumite aplicații. De exemplu, nu vei putea să scapi de Safari, browserul prestabilit. De asemenea, telefoanele care au iOS sunt ceva mai scumpe decât cele cu Android.
Alt element care trebuie dezbătut este noțiunea de megapixel. În primul rând, trebuie să vă spun că un pixel în plus nu face o poză ”mai bună”. Pixelul este un punct digital. Astfel, dacă vei decupa sau vei mări o imagine care are mai mulți pixeli, ei nu îi vei afecta calitatea. Noile camere ale telefoanelor au în jur de 10 megapixeli. Știți câți megapixeli are o imagine de pe Facebook? 0.7 megapixeli. Dar una de pe Instagram? 0.4 megapixeli. Și atunci vă întrebați ce face o fotografie să fie bună? Unul dintre elementele care fac o fotografie să fie mai bună este senzorul. Un senzor mai mare face o imagine calitativ mai bună. De obicei, telefoanele ieftine se laudă cu o cameră cu foarte mulți megapixeli, însă calitatea lor este redusă pentru că au un senzor foarte mic. Alt element care contează este ISO, cel care îți permite să controlezi sensibilitatea senzorului la lumină. Dacă e soare, îți trebuie ISO mic. Dacă e întuneric, îți trebuie o valoare ISO mai mare. Totuși, dacă ISO este mare, fotografiile sunt predispuse să iasă destul de șterse.