logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Cum facem faţă eşecului?

Eşecul este parte din viaţa fiecăruia dintre noi. Orice persoană care atinge succesul trece invariabil şi prin eşecuri, unele mai mari, altele mai mici, dar mereu prezente. Gestionarea eşecului este de foarte multe ori cheia spre succes. A ştii cum să depăşeşti momentele în care nu reuşeşti ce îţi propui şi în care simţi că totul a fost în zadar este esenţial pentru a-ţi putea atinge obiectivele.

În faţa eşecului ai două variante: fie laşi eşecul să te doboare şi renunţi să mai încerci, fie încerci să te ridici şi să vezi care este următorul pas. Pare destul de evident că varianta a doua ar fi cea mai potrivită, dar pus în faţa situaţiei totul devine mult mai greu. Ca atare, întrebarea următoare vine destul de firesc: ce trebuie să faci pentru a nu te lasă pradă eşecului, cum depăşeşti momentul ca mai apoi să o poţi lua de la capăt? În primul rând, trebuie să încerci să te gândeşti că deşi ar fi bine să reuşeşti în tot ceea ce faci şi este important să faci tot ce depinde de tine în acest sens, atunci când nu reuşeşti acest lucru, aminteşte-ţi că este doar (foarte) rău fără a fi însă catastrofal. Deşi primul sentiment este acela că eşecul este cel mai rău lucru care ţi s-ar putea întâmpla, după vreo 2 minute în care te gândeşti la alte lucruri rele care s-ar putea petrece, îţi dai seama că sunt un milion de alte situaţii mai rele prin care ai putea trece.

Mulţi dintre noi avem tendinţa atunci când eşuăm să ne blamăm pentru toate lucrurile care nu au ieşit aşa cum ne-am dorit. Acest lucru ne face să ne îndoim de valoarea noastră ca şi persoană şi să considerăm, de foarte multe ori, că nu suntem capabili de nimic bun. Dar oare mereu a fost aşa? Nu am reuşit chiar nimic din tot ce ne-am propus? Cu siguranţă, nu. Un eşec nu înseamnă că eşti o persoană lipsită de valoare, ci doar că ai avut un comportament mai puţin performant care poate fi îmbunătăţit pe viitor.

Odată ce ai în minte că eşecul nu e cel mai rău lucru care ţi se poate întâmpla şi că nu te defineşte ca persoană, nu te face mai puţin capabil sau lipsit de valoare, eşti gata să analizezi ce nu a mers bine, să înveţi din greşeli, să-şi faci un plan şi să încerci din nou, de data asta cu şi mai multă motivaţie şi perseverenţă.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *