logo
Search
Generic filters
Exact matches only

De ce este bine să ai scopuri în viață

Societatea modernă se concentrează, din ce în ce mai mult, pe atingerea unor scopuri și a unor obiective. Acestea sunt importante pentru că te ajută să realizezi anumite lucruri pe care ți le dorești atât în viața personală, cât și în cea profesională.

Deosebirea dintre scopuri și obiective este aceea că un scop este format din mai multe obiective, care pot reprezenta activități mai specifice și sunt setate pe termen scurt, iar îndeplinirea acestora duce la atingerea scopului, care este mult mai general. Poți asocia aceste acțiuni cu un puzzle, unde piesele sunt reprezentate de obiective, iar imaginea completă a puzzle-ului este scopul.

De ce este bine să îți setezi scopuri?

Majoritatea psihologilor sunt de acord cu faptul că setarea unor obiective te poate ajuta să te dezvolți, atât intelectual, cât și profesional.

Totuși, înainte de a-ți stabili anumite obiective trebuie să le identifici, adică să știi exact ce își dorești să obții, în cât timp și la ce resurse poți avea acces pentru a reuși să le îndeplinești.

În plus, setarea acestora te poate ajuta să te concentrezi mai bine pe acumulare de noi cunoștințe și resurse, iar acest lucru te va învăța să îți organizezi mai bine timpul, să identifici și să rezolvi problemele pe care le întâmpini și să îți evaluezi progresul, pentru ca la sfârșit să te poți bucura de reușitele tale.

Cum să îți setezi și să îți îndeplinești scopurile?

Pentru a reuși ceea ce ți-ai propus trebuie să îți setezi obiective realiste, pe care să le poți îndeplini. Ai grijă ca acestea să fie specifice (clare și bine definite), măsurabile, posibile și să poată fi realizate într-un anumit interval de timp. Cel mai ușor mod de a face acest lucru este să stabilești anumiți pași pe care să îi urmezi și pe care să îi repeți ori de câte ori este nevoie.

În plus, este recomandat să îți stabilești scopuri care să te motiveze și să te facă să te concentrezi pe ceea ce faci. Dacă știi ce îți dorești și ce ai de făcut pentru a obține acel lucru, cele mai multe ori vei reuși.

De asemenea, trebuie să stabilești de la început în cât timp vrei să îți atingi scopul. Nu trebuie să te grăbești și să sari peste etape pentru că mai târziu este posibil să nu reușești să le duci la îndeplinire. Totul trebuie gândit și executat sistematic și la momentul oportun.

Dacă întâmpini obstacole nu fă din acestea obsesie. Există numeroși factori exteriori care te-ar putea împiedica să îți atingi un anumit obiectiv și nu toți pot fi controlați. Trebuie să îți modelezi acțiunile în așa fel încât acestea să nu te schimbe radical comportamentul și să nu afecteze viața celor din jurul tău. Încearcă să nu te ghidezi după expresia „scopul scuză mijloacele”, pentru că, pe viitor, s-ar putea să ai doar de suferit.

Pentru a ajunge acolo unde îți dorești, totul trebuie să se petreacă normal și să îți urmezi ideile, visurile și dorințele într-o anumită limită pentru că altfel toate beneficiile urmăririi unui scop se pot transforma în  dezavantaje.

Tu ți-ai setat până acum un scop personal sau profesional?

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *