Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Deodorant vs antiperspirant

Igiena personală e un obicei la care majoritatea oamenilor țin foarte mult. Mai mult decât atât însă, igiena personală ajută la menținerea stării generale de sănătate a organismului fiecăruia dintre noi. Când vine vorba de protecție împotriva transpirației și a mirosului emanat de aceasta, uneori este nevoie de lămuriri. Mai exact atunci când nu se cunoaște diferența dintre produsele deodorante și cele antiperspirante. Tu cunoști diferența?

Despre transpirație

Transpirația este un proces normal pentru organismul uman, care ajută la reglarea temperaturii corpului. Faptul că transpiri nu este o anomalie sau o boală, este chiar sănătos. Toată suprafața corpului tău este acoperită cu glande ecrine, care produc o sudoare incoloră și inodoră pe toată suprafața pielii, cu scopul de a aduce temperatura corpului la un nivel scăzut. Pe lângă asta, în anumite zone ale corpului, printre care și la axile, există niște glande numite apocrine. Acestea secretă o sudoare puțin mai vâscoasă decât cea secretată de glandele ecrine și aceasta este responsabilă pentru mirosul neplăcut. Mai exact, aceste glande poartă secreţii de grăsimi și proteine către exteriorul pielii. Odată ce aceste proteine și grăsimi au ajuns pe suprafața pielii, ele interacționează cu bacteriile care se află în mod normal pe piele, cauzând mirosul neplăcut. Glandele apocrine nu se dezvoltă decât atunci când corpul nostru intră în pubertate, motiv pentru care copiii nu transpiră atât de tare precum adulții.

Deodorantul

Una dintre opțiunile de igienă personală, când vine vorba de miros și transpirație, este deodorantul. Acesta poate veni sub formă de spray, roll on sau stick. Deodorantul acționează exact cum îi spune numele, adică, având proprietăți antibacteriene, el acționează la nivelul pielii, împiedicând dezvoltarea bacteriilor din zonă. Dacă bacteriile nu mai există, transpirația rămâne fără miros. Însă, deodorantul nu previne apariția transpirației, ci doar apariția mirosului neplăcut.

Antiperspirantul

Și acesta poate fi cumpărat sub formă de spray, roll on sau stick, însă, spre deosebire de deodorant, acesta acționează la nivelul glandelor apocrine, blocând ieșirea sudorii la suprafața pielii. Mai exact, nu permite corpului tău să transpire, deci axila ta va rămânea uscată în perioada în care ești protejat de un antiperspirant. Pentru că transpirația ta nu mai ajunge la suprafața pielii, aceasta nu poate interacționa cu bacteriile de pe piele, astfel că nici mirosul neplăcut nu mai este prezent. Este de menționat că cel mai potrivit moment în care să aplici un antiperspirant este atunci când subrațul îți este curat și uscat (deci imediat după duș) astfel încât să își poată face treaba optim. Dacă subrațul este deja umed, atunci când aplici antiperspirantul, acesta nu va avea cel mai bun rezultat. Unii cercetători recomandă chiar ca aplicarea antiperspirantului să se facă după dușul de seară, astfel ca în timpul nopții, când temperatura corpului scade și nu transpiri atât de mult, antiperspirantul să își facă efectul.

Cum știi pe care să-l alegi

Ca să alegi un deodorant sau un antiperspirant potrivit pentru tine, cea mai bună metodă e să experimentezi cu diferite branduri de pe piață. Totuși, înainte să faci asta, stabilește care sunt așteptările pe care le ai de la acest produs și în funcție de asta, îndreaptă-te spre un deodorant sau spre un antiperspirant. Astfel, dacă nu transpiri tare, și nu te deranjează faptul că transpiri, ci doar mirosul care intervine, optează pentru un deodorant. Dacă transpiri mai tare și nu vrei să ai tot timpul cămașa udă la subraț, întinde mâna spre un antiperspirant.

Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *