Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
muncitul eficient
muncitul eficient

Mitul opoziției dintre muncitul mult şi muncitul eficient

Dezbaterea cu privire la opoziţia dintre muncitul eficient şi muncitul mult nu constituie nicidecum o noutate, dar, în prezent, se bucură de o atenţie crescută. Când vine vorba de diferenţa dintre cele două concepte este destul de uşor să înțelegi la ce se referă cea de-a doua sintagmă. Pe scurt: dacă vrei să te bucuri de succes la locul de muncă, trebuie să investeşti un număr mare de ore.

Această afirmaţie este adevărată, dar nu în totalitate. Dacă depui efort şi te concentrezi în vederea realizării unui lucru, îți vei îndeplini de cele mai multe ori obiectivul. Dar ce se întâmplă în situaţiile în care ai muncit luni de zile pentru ceva, urmând un program strict în care relaxarea nu îşi are locul, dar nu ai reuşit să realizezi task­-ul? Ai greşit cu ceva? Poate numărul de ore dedicat zilnic nu a fost suficient?

De multe ori, răspunsul în acest caz se referă la faptul că muncind mult, ai uitat să munceşti eficient. Dar ce înseamnă mai exact acest lucru? Multe dintre articolele din mediul online aşază aceşti termeni într-o opoziţie, pentru a oferi mai apoi sfaturi în privinţa reducerii orelor de lucru şi a creşterii productivităţii prin reorganizarea timpului personal. De aici a luat naștere şi afirmaţia conform căreia pentru a avea succes trebuie doar să munceşti eficient, nu mult. Dar este ea adevărată? În cele mai multe cazuri, nu.

Avantajele muncii eficiente şi muncii îndelungate

Preconcepția care vizează această opoziţie îşi are bazele în tranziţia din ultimii ani spre o economie a serviciilor, accentuată de revoluţia tehnologică şi cea digitală, prin care orele îndelungate investite în muncă sunt concepute ca fiind o rămăşită a perioadei industriale, dominată de aşa-zisa „muncă grea”.

Muncitul eficient are avantajele sale, dar este doar o parte din întreaga ecuaţie. Prioritizând eficienţa și sporind productivitatea, utilizând tehnologia disponibilă în prezent, reușim să ne dezvoltăm creativitatea şi spiritul antreprenorial. Suntem mult mai dispuşi să ne asumăm riscuri, deoarece ele sunt bazate pe un conţinut informaţional disponibil, ducând de multe ori spre un rezultat pozitiv.

Cu toate acestea, puţini oameni de succes îţi vor spune că efortul depus de ei de-a lungul timpului a fost minim, datorită descoperirii secretului muncii eficiente. Eficacitatea oferă mai mult timp liber, dar irosirea acestuia nu intră în sfera „eficienței”. Fie că vorbim de artişti cunoscuţi sau de antreprenori de succes, orele îndelungate de muncă reprezintă, în cazul fiecăruia, un ingredient al succesului. Ei dedică sute de ore de muncă pentru a-şi perfecţiona abilităţile şi pentru a se menţine în vârf, refuzând să aleagă drumul cel mai uşor.

Cu cât acumulează mai multă experienţă, cu atât munca lor devine mai eficientă. Nenumăratele ore de muncă sunt completate de decizii inteligente luate pe baza unor îndemânări şi cunoştinţe dobândite doar prin sacrificarea timpului liber.

Munca eficientă şi munca îndelungată sunt inseparabile

Munca eficientă şi munca îndelungată nu pot fi separate. Reţeta succesului trebuie să conţină ambele ingrediente. Munca grea aduce cu sine necesitatea asumării unor decizii inteligente în vederea atingerii unei eficacități crescute, iar munca eficientă se poate obţine doar în urma investirii unui număr mare de ore.

Pentru atingerea succesului trebuie să muncești mult ca să înveţi cum să iei decizii inteligente şi să descoperi cum să munceşti eficient. Doar mai apoi îţi poţi permite să te relaxezi.

Picture of Tudor Gădălean

Tudor Gădălean

„Cuvintele au o putere magică. Ele pot să scoată la suprafață cele mai puternice emoții și să determine toate acțiunile omului.” – Sigmund Freud

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandări