Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Omnivor, Vegetarian sau Vegan?

Se spune că ești ceea ce mănânci. Între atâtea feluri de diete, zeci de preferințe alimentare bazate fie pe gusturi, fie pe principii morale, parcă acum e mai greu să îți dai seama ce anume mănâncă o persoană cu o anumită preferință alimentară. De aceea, îți propun să aflăm împreună care sunt diferențele majore și principiile pe care se bazează cele mai cunoscute stiluri alimentare în acest moment.

Omnivor

Așa cum probabil știi, omnivorii mănâncă toate categoriile de alimente, de la carne și pește la ouă, legume sau fructe. Singurele limitări din dieta unui omnivor sunt bazate pe gustul acestuia. Așa că, atunci când pregătești o masă pentru prietenii tăi omnivori, asigură-te doar că îi întrebi dacă preferă anumite alimente în detrimentul altora.

Pescitarian

Dacă cineva se identifică drept pescitarian, acea persoană a eliminat din dieta sa toată carnea, cu excepția peștelui. Astfel, el poate consuma legume, fructe, lapte și brânzeturi și ouă, dar și fructe de mare și preparate din pește.

Pollotarian

Atunci când auzi că cineva e pollotarian, ai putea zice că e omnivor, pentru că puiul face parte din categoria carne. Totuși, pollotarienii preferă să consume, din diverse motive, doar carnea de pasăre. Aceștia nu consumă niciun altfel de carne sau pește. Pe de altă parte, ei consumă ouă, lactate, legume și fructe.

Vegetarian

Numele devin destul de explicative de aici înainte. Astfel, un ovolactovegetarian va alege să renunțe complet la toate produsele alimentare care necesită ca animalul să fie ucis, mai exact, la carne. Însă, aceștia vor continua să mănânce ouă și lactate, pe lângă fructe, legume și semințe. De obicei, această dietă se bazează pe principii morale, acelea de a nu omorî animalele pentru hrană. Ca o subcategorie, aș putea menționa lactovegetarienii care aleg să nu consume nici ouă.

Vegan

Vegetarianismul este dus un pas mai în față de către cei care optează să nu consume niciun aliment de origine animală. Asta include abținerea de la consumul de carne, lactate și ouă, dar și miere, în unele cazuri. Totodată, majoritatea veganilor optează să evite și produsele textile de origine animală (precum penele, pielea sau blana).

Raw Vegan

Nu în ultimul rând, atunci când cineva optează să devină raw vegan, acesta nu doar că elimină produsele de origine animală, ci și procesarea termică a alimentelor. Astfel, aceștia vor consuma doar fructe, legume, nuci și semințe în stare crudă, fără a fi gătite. Există totuși o abatere permisă de la această regulă. Astfel, datorită faptului că unele ustensile, precum măcinarea în robotul de bucătărie, încălzesc alimentele și, practic acestea devin gătite, reglementarea e ca raw veganii să nu consume alimente procesate la peste 46 grade Celsius.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *