Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Platforme online unde poți urma cursuri gratuite

În prezent, dacă vrem să învățăm ceva nou sau să ne perfecționăm într-un anumit domeniu, într-un ritm mai rapid, avem la dispoziție numeroase opținui pentru a face acest lucru. Iar, odată cu evoluția tehnologiei și cu accesul tot mai larg la internet, au apărut și numeroase platforme educaționale, atât generaliste, cât și de nișă, care oferă cursuri gratuite. În cele ce urmează vă vom prezenta zece dintre cele mai populare platforme educaționale gratuite.

Coursera – este una dintre cele mai populare platforme educaționale generaliste, care oferă celor interesați posibilitatea să urmeze anumite cursuri și gratuit. Puteți alege din câteva sute de cursuri din diverse domenii, majoritatea susținute de universități cunoscute la nivel internațional. În plus, de curând, portalul a introdus o nouă secțiune, cea de specializări, în cadrul căruia sunt grupate mai multe cursuri pe un domeniu. Totuși, dacă vrei să obții un certificat pentru cursul sau specializarea urmată, trebuie să le plătești.

Udemy – este un alt portal educațional foarte utilizat în prezent. La fel ca și Coursera și acesta oferă cursuri gratuite din diverse domenii, însă spre deosebire de Coursera, care se concentrează pe cursuri academice, Udemy se axează pe cursuri susținute de freelanceri, specialiști sau persoane cu expertiză într-un anumit domeniu. Totuși, și în cazul Udemy există multe cursuri gratuite, însă majoritatea dintre ele sunt plătite.

TDX – este un alt site educațional care adună la un loc cursuri foarte apreciate de la universități de prestigiu din lume, la fel ca și Coursera. Și aceasta este o platformă generalistă unde poți învăța și te poți specializa în domenii umaniste sau tehnice. În total, poți alege dintre peste 650 de cursuri, însă pentru a primit un certificat de absolvire trebuie să achiți o taxă.

Khan Academy – un alt portal educațional foarte popular, ce oferă cursuri în cinci domenii majore: matematică, informatică, științe, economie și artă. Aici poți face exerciții practice și poți urmării diverse video-uri educative. Spre deosebire de Coursera, Udemy și TDX, cursurile oferite de portalul Khan Academy sunt în totalitate gratuite.

Ted Ed – este o colecție gratuită de video-uri educaționale colecționate de către editorii TED.com. Acesta nu este o platformă educațională, însă are o mulțime de video-uri informative, foarte bine documentate, ce pot fi utile celor care vor să afle noutăți sau să aprofundeze anumite subiecte din diferite domenii.

Duolingo – este una dintre cele mai cunoscute și utilizate platforme de învățare a limbilor străine. Aici, poți învăța în mod gratuit, la diferite nivele (începător, mediu, avansat) 16 limbi străine. Platforma atrage în special prin modul de prezentare a cursurilor, sub forma unor exerciții practice ce vin însoțite de pronunția cuvintelor, dar și de teste scurte de verificare a cunoștințelor. De asemenea, platforma oferă posibilitatea să rezolvi câte exerciții dorești, dar și să reiei exercițiile la care nu ai obținut punctaje maxime.

BBC Languages – o altă platformă gratuită, de învățare a limbilor străine, deținută de BBC. Aici poți învăța engleză, franceză, germană, spaniolă, portugheză, italiană, greacă și chineză prin intermediul unor video-uri și a unor exerciții practice.

W3schools – este o platformă educațională specializată pe programare, ideală pentru cei care vor să se inițieze singuri în acest domeniu. Acesta oferă numeroase tutoriale online sub formă de text, foarte bine structurate cu exemple practice și ușor de înțeles. În plus, toate tutorialele de pe W3schools sunt gratuite.

Udacity – este o altă platformă online ce oferă cursuri în domenii tehnice, precum programare, web development, android sau data science. Aici poți urma specializări plătite sau cursuri gratuit pe anumite subiecte de interes din aceste domenii tehnice. De asemenea, cursurile sunt structurate pe trei nivele: începător, intermediar și avansat, în funcție de cunoștințele fiecărui participant.

Chiar dacă platformele educaționale enumerate mai sus oferă cursuri gratuite, pentru a putea participa la acestea trebuie să cunoști limba engleză, cel puțin la nivelul mediu, pentru că toate acestea oferă, în principal, cursuri în această limbă.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *