Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Tot ce trebuie să știi despre periuța de dinți

Periuța de dinți e un lucru atât de comun în zilele noastre încât nu stăm să ne mai punem întrebări despre aceasta. În prezent există o varietate foarte mare de opțiuni în ceea ce privește periuța de dinți: electrică, manuală, cu diferite tipuri de peri și așa mai departe. Deși sunt convinsă că folosești zilnic periuța de dinți, îți propun să afli câteva informații în plus despre aceasta.

Istoria periuțelor de dinți

Există dovezi de obiecte folosite pentru curățarea dinților încă din Babilonia anilor 3500 înainte de Hristos. Pe acea vreme erau folosite rămurici ale unor copaci cu proprietăți antibacteriene (precum arborele de ceai), pe care le ascuțeau la un capăt sub formă de scobitori și la celălalt capăt le zdrenţuiau pentru a forma o periuță.

Prima periuță de dinți asemănătoare periuțelor moderne a fost găsită în China și provine din timpul dinastiei Tang (619 – 907). Aceasta era făcută din fire de păr de porc siberian sau din nordul Chinei, pentru că firele de păr ale porcilor care trăiau în zonele reci sunt mai fermi, și erau atașați unui mâner făcut fie din bambus, fie din os.

Varianta actuală a periuțelor de dinți a fost produsă la scară largă în 1780 de către britanicul William Addis. Acesta a creat prima periuță de dinți în timp ce era închis pentru o revoltă, iar după ce a ieșit din închisoare a deschis o companie și a început manufacturarea și comercializarea periuțelor de dinți. Cele mai ieftine perii de dinți erau confecționate din fire de păr de porc, iar cele mai scumpe erau făcute din fire de păr de bursuc. Perii acesteia au fost înlocuiți cu fibră de nailon în 1938, iar mânerul din os înlocuit cu plastic tot la începutul secolului. Periuța electrică a apărut pe piață în 1954, în Elveția.

Tipuri de periuțe de dinți

Există cercetări care susțin că periuța electrică este mai eficientă în eliminarea plăcii și a gingivitei pentru că ajunge în locuri care sunt greu de curățat, prin mișcările circulare. Totuși aceste studii nu sunt încă suficient de concludente, iar majoritatea cercetărilor arată că acestea sunt la fel de eficiente precum cele manuale. Periuța manuală și cea electrică au diferite tipuri de fibră de nailon gândite pentru diferite probleme dentare sau pentru sensibilitatea dentară.

Pe lângă periuțele clasice de dinți, pe piață pot fi găsite și periuțe interdentare, care pot înlocui ața dentară și sunt de obicei de unică folosință. Acestea se folosesc și pentru curățarea aparatelor dentare, în timpul purtării.

Alte tipuri de periuțe de dinți includ cele ecologice (care promovează reîntoarcerea la natură, cu fibre din păr de porc și mâner de lemn sau bambus) sau periuțe de dinți mestecabile (de unică folosință).

Cum alegi periuța de dinți?

Când îți alegi periuța de dinți ai grijă să nu aibă fibrele aspre, asta ți-ar putea dăuna smalțului dinților și gingiilor. Totodată, optează pentru o mărime adecvată a periuței, potrivită mărimii gurii tale (deci dacă ai o gură mare, nu folosi o periuță de dinți micuță).

Cum folosești corect periuța de dinți?

Periază maxim 3 dinți odată, folosește mișcări sus-jos și stânga-dreapta și înclină periuța pe suprafața dinților pentru a-i peria eficient. Periază-ți dinții după fiecare masă și înainte de a dormi pentru o igienă bună, însă dacă mănânci sau bei alimente acide așteaptă aproximativ 30 minute înainte să îți periezi dinții. Fiecare periaj trebuie să dureze între 2 și 3 minute. Nu uita să periezi și spatele dinților și măselele.

Îngrijirea periuțelor de dinți

Nu uita să îți limpezești bine periuța de dinți după fiecare folosire și să o protejezi cu un căpăcel special. Nu îți împărți periuța de dinți cu nimeni, pentru a evita împrăștierea diferitor boli și schimbă-ți periuța de dinți o dată la 3-4 luni sau când începe să se uzeze. De asemenea, schimbă periuța dacă ai avut o boală contagioasă sau o infecție, sau dacă igiena periuței a fost compromisă.

Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *