logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Tu poți tolera incertitudinea?

nesiguranta

Incertitudinea este o parte inevitabilă în viața noastră. Deoarece nu putem prezice viitorul, nu putem fi niciodată siguri legat de ce anume o să se întâmple în fiecare zi, în fiecare clipă. Studiile indică că oamenii diferă în ceea ce privește abilitatea lor de a face față incertitudinilor. Astfel, unii dintre noi suntem ok cu a avea multe incertitudini în viața noastră, iar alții nu putem tolera nici măcar o cantitate mică de incertitudine. Aceia dintre noi care suntem mai anxioși, sau ne îngrijorăm excesiv, suntem predispuși să tolerăm mult mai greu incertitudinile. Persoanele anxioase, vor încerca în aceste situații să pregătească și să planifice fiecare lucrușor pentru a încerca să evite sau să elimine incertitudinile.

Cu siguranță, este normal și frecvent întâlnit în cazul majorității oamenilor, să se simtă un pic inconfortabil în fața incertitudinilor. Preferăm să știm că restaurantul la care am fost invitați servește mâncarea care ne place, că prietenii ne spun fix ceea ce gândesc atunci când le cerem sfatul, că avionul va ajunge la timp sau că ședința va dura atât cât a fost programată. Aceste lucruri ne fac să ne simțim mai confortabil decât dacă nu am ști nimic despre restaurantul la care mergem, dacă am avea dubii legat de sfaturile prietenilor noștri, dacă am fi nesiguri cu privire la ora la care aterizează avionul sau ora la care se termină ședința. Dar a nu tolera incertitudinile poate cauza o mulțime de probleme deoarece ne determină să facem o serie de comportamente care necesită timp sau efort și care cauzează stres și anxietate alimentând astfel tendința de a ne îngrijora.

Dacă nu poți tolera incertitudinile în viața ta, probabil că faci anumite lucruri pentru a elimina orice lucru de care nu ești sigur sau poate încerci insistent să eviți orice situație incertă. Cum îți dai seama că nu poți să tolerezi incertitudinile? Unele dintre comportamentele pe care persoanele care sunt intolerante la incertitudine le fac, includ: (1) caută reasigurări excesive din partea celorlalți; (2) fac liste pentru orice pentru a se asigura că iau totul în calcul; (3) verifică de multe ori pentru a se asigura că totul este ok (de exemplu, verifică de mai multe ori că e-mailul pe care l-au trimis este scris corect); (4) refuză să delege sarcinile altora deoarece nu pot fi siguri că le duc la îndeplinire așa cum ar trebui; (5) amână sau evită să facă lucruri pentru că dacă nu faci ceva atunci nu te poți simți nesigur (6) își distrag atenția pentru a nu fi nevoiți să se gândească la incertitudinile din viața lor.

Nevoia de a fi mereu sigur legat de lucrurile care urmează să se întâmple reduce din farmecul vieții, deoarece orice surpriză sau eveniment neprevăzut poate fi considerat ca fiind stresant. Dacă și tu te regăsești în această situație, rămâi alături de noi, săptămâna viitoare vom afla ce poți face pentru a învăța să tolerezi incertitudinile.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.