Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

5 trucuri pentru a tăia ceapa fără lacrimi

Ceapa este o legumă foarte sănătoasă și foarte des întâlnită în bucătărie, însă atunci când o tai, aceasta eliberează enzime care se transformă în acid sulfenic, iar acesta se evaporă, provocând lacrimi când intră în contact cu ochii. Din fericire însă, există câteva metode prin care poți tăia ceapa, fără să te facă să plângi. Descoperă mai jos 5 astfel de trucuri.

Păstrează ceapa la rece

Înainte să o tai, pune ceapa la rece, fie că o ții peste noapte în frigider, 10 minute în congelator sau că o scufunzi într-o baie de apă rece. Astfel, ceapa nu va elibera atât de multe chimicale și vei reuși să o mărunțești fără să plângi.

Aspiră vaporii

Atunci când tai ceapa, asigură-te că o faci lângă hotă și că hota e pornită. Astfel, vaporii chimici care îți provoacă lacrimi, vor fi absorbiți de hotă. Metoda asta este utilă în special atunci când trebuie să tai o cantitate mai mare de ceapă.

Ascute-ți cuțitele

Cuțitul este cea mai importantă unealtă când vine vorba de gătit. Asigurându-te că folosești un cuțit bine ascuțit, nu doar că îți ușurează munca, dar, atunci când e vorba de mărunțitul cepei, un cuțit ascuțit înseamnă mai puține acțiuni asupra cepei, ceea ce la rândul ei înseamnă mai puține enzime eliberate.

Taie ceapa lângă o flacără

Pornește focul de la aragaz sau pune o lumânare aprinsă în apropierea tocătorului înainte să te apuci să mărunțești ceapa și vei reuși să tai fără atâtea lacrimi. Flacăra va atrage și va arde o parte dintre vaporii care îți cauzează lacrimi, astfel că ochii tăi vor fi salvați de iritații.

Poartă lentile de contact

Dacă faci parte din categoria purtătorilor de ochelari, schimbă ochelarii pe o pereche de lentile de contact în zilele când te gândești să gătești ceva ce implică mărunțitul cepei. Se pare că lentilele de contact acționează ca un scut împotriva vaporilor și îți permite să îți rezolvi treaba fără lacrimi.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *