Cred că toată lumea a auzit de (sau gustat) faimoasele și delicioasele ouă benedict. E un preparat mai elegant și se oferă ca opțiune de mic dejun în majoritatea hotelurilor. Ouăle benedict se fac de obicei pe o chiflă englezească. Eu îți propun azi ouă benedict într-o clătită și te invit să le încerci când ai pofta de un mic dejun mai capricios. Deși… te avertizez, s-ar putea să vrei să ai clătitele gata făcute pentru micul dejun.
Ingrediente (pentru 2 porți):
4 ouă
Sare și piper după gust
1 lingură unt sau margarină
4 felii șuncă
2 clătite
Sos Hollandaise după gust
Mod de preparare:
Sparge ouăle într-un bol, asezonează-le cu sare și piper după gust. Topește untul în tigaie, până se încinge și fă o papară, mestecând constant în ouă.
Pentru sosul Hollandise combină două gălbenușuri de ou cu 2 linguri de smântână și amestecă-le până se omogenizează amestecul. Apoi adaugă un sfert de linguriță de sare și puțin piper cayenne. Pe baie de aburi, amestecă-le cu 2 linguri de suc de lămâie sau oțet și amestecă în continuu, la foc mic. Când sosul are o consistență cremoasă, asemănătoare unei glazuri, ia-l de pe foc și adaugă unt sau margarină, câte puțin de fiecare dată, până încorporezi cam 100 g de unt sau margarină în sos.
Ca să asamblezi micul dejun, pune două felii de șuncă ușor prăjite pe jumătate de clătită, adaugă o parte din omletă, împătură în două clătita, apoi toarnă sos Hollandaise cald peste.