logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Crêpes cu sos de caramel sărat

Francezii sunt cunoscuți pentru gastronomia incredibilă în lumea întreagă. Azi, de Ziua Națională a Franței, vă propun o rețetă de clătite, așa cum sunt făcute și servite pe teritoriul francez, în special în zona Britania, unde caramelul este la el acasă.

Ingrediente:

130 g făină
2 ouă
120 ml lapte
120 ml apă
1 sfert linguriță sare
2 linguri unt topit

Pentru sosul de caramel sărat:

115 g unt sărat (poate fi înlocuit cu unt nesărat, dacă adaugi 1 sfert linguriță sare)
115 g frișcă lichidă (ai grijă să nu fie bază vegetală)
200 g zahăr
120 ml apă
Un vârf de linguriță de sare de mare

Mod de preparare:

Pentru aluatul de clătite, cel mai simplu e să adaugi toate ingredientele într-un blender sau robot de bucătărie pentru a le amesteca. Dacă nu ai acces la un blender sau robot de bucătărie, poți folosi un tel pentru a omogeniza compoziția. Apoi într-o tigaie plată (pentru clătite) pune foarte puțin ulei vegetal sau unt și lasă-l să se încingă. Toarnă din aluatul de clătite cu un polonic în tigaie și întinde-l egal pe toată suprafața tigăii. Ai grijă să fie un strat subțire de aluat. Coace fiecare clătită pe ambele părți până devin ușor roșiatice.

Pentru sosul de caramel, pune într-o crăticioară, la foc mic, untul și frișca lichidă. Când untul e topit, ia amestecul de pe foc și pune-l deoparte. Într-o altă crăticioară, pune zahărul și apa la foc mediu și lasă ca zahărul să se dizolve fără să mesteci în cratiță. Amestecul va începe să fiarbă și să prindă o culoare ușor maronie (ai grijă să nu devină prea închis la culoare, ca să nu devină amar). Oprește focul și cu grijă, toarnă amestecul de frișcă și unt topit peste caramel. Ai grijă aici, amestecul va reacționa cu frișca și va face spume, ferește-te de eventualii stropi de caramel cald, dacă nu vrei să ai arsuri. După ce ai adăugat frișca, repornește focul (la nivel mic) și amestecă în continuu pentru cam 2 minute. Îndepărtează cratița de foc și adaugă sarea de mare, amestecând până când aceasta este complet dizolvată.

Ca să asamblezi clătitele, pune cam 2 linguri de caramel în mijlocul unei clătite calde, iar apoi rulează clătita sau pliaz-o în 4. O poți servi cu un glob de înghețată de vanilie și mere sote. Prelinge cu o lingură caramel și peste clătită pentru decor.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.