Vara e anotimpul călătoriilor prin străinătate, iar dacă în concediul tău ai inclus și câteva zile de promenadă prin Franța, îți dedic ție acest articol. Am să-ți povestesc despre cele 10 preparate franțuzești pe care nu trebuie să le ratezi în călătoria ta!
Croasante și produse de patiserie
Sursă foto: © Robyn Mackenzie
Începe-ți dimineața cu un mic dejun franțuzesc: o cafe au lait (cafea cu lapte) cu un croasant sau pain au chocolat. De fapt orice tip de patiserie franțuzească te va face să vrei să te muți permanent acolo. Dacă preferi un mic dejun sărat, nu uita să-l acompaniezi cu o baghetă franțuzească autentică.
Moules Marinières (Midii Marinărești)
Sursă foto: © Paul Brighton
Nu poți trece prin Franța și să nu guști din preparatele lor cu fructe de mare. Cel pe care ți-l recomand e un preparat numit Midii Marinărești. Vei găsi specialități cu fructe de mare în special în zonele cu deschidere la ocean sau mare. Midiile le vei găsi gătite cu sos de vin alb și pătrunjel, iar lângă ele… cartofi prăjiți. E o asociere delicioasă și acest fel de mâncare poate fi servit alături de brânză camembert și un pahar de vin alb.
Crêpes (Clătite Franțuzești)
Sursă foto: © Liv Friis-larsen
În România, clătitele se fac cel mai des pe post de desert, însă în Franța există crêpes dulci și crêpes sărate, care pot înlocui cu succes o masă. Poți chiar să faci o masă formată din felul principal și desert cu crêpes. Indiferent de umplutura pe care alegi să o folosești pentru clătitele franțuzești, le poți asocia cu un pahar de cidru de măr.
Soufflé
Sursă foto: © Margouillat
Unul dintre cele mai pretențioase preparate când vine vorba de gătit (reacționează la zgomotul puternic), sufleul e totodată unul dintre cele mai delicioase preparate franțuzești. Sufleul cu brânză e delicios și perfect aerat, iar cel cu ciocolată face desertul perfect! În funcție de ce ingrediente alegi în sufleul tău, poți să-l acompaniezi cu un vin alb sau roșu.
Foie Gras
Sursă foto: © Margouillat
Foie Gras este considerată o delicatețe în Franța și se prepară doar din ficatul (plin de grăsime) al rațelor sau gâștelor îndopate înainte de 2-3 ori pe zi. Practica este una controversată, acesta fiind motivul pentru care preparatul este considerat delicatesă.
Ratatouille
Sursă foto: © Ivan Danik
Dacă îți sună cunoscut numele preparatului, e pentru că a inspirat filmul de animație omonim. Mai exact, Ratatouille e o tocană de legume specifică regiunii Provence. Conține vinete, ceapă, dovlecei, ardei și roșii. O poți savura alături de un vin roșu sau rozé.
Crème brûlée
Sursă foto: © Mayamore
Poate cel mai cunoscut desert franțuzesc din toate timpurile, Crème brûlée sau crema de zahăr ars, este un adevărat deliciu pe care nu trebuie să îl ratezi. Este compus dintr-o cream dulce, asemănătoare unei budinci și acoperită cu un caramel tare, făcut din zahăr topit cu o torță de bucătărie.
Coq au Vin
Sursă foto: © Radu Dumitrescu
Făcut în mod tradițional din cocoș, de unde și numele, Coq au vin este făcut azi în mare parte din carne de pui. Carnea este gătită cu bacon, unt, vin roșu și supă de vită. Preparatul este pus în valoare minunat de un pahar de vin Pinot Noir.
Quiche Lorraine
Sursă foto: © Rosemary Buffoni
Quiche Lorraine este o combinație între o tartă și o plăcintă. Are un aluat crocant și sfărâmicios pe exterior, este umplută cu bacon, cașcaval ras și legume, iar apoi este coaptă cu ouă bătute. Rezultatul este o combinație delicioasă între texturi crocante și cremoase. Dacă vrei să îl acompaniezi cu un vin, alege unul sec, alb.
Escargot
Sursă foto: © Margouillat
Lista nu putea fi completă fără escargot, un preparat considerat delicatesă, făcut cu melci. Dacă nu îți e greață, te sfătuiesc să încerci acest preparat. S-ar putea să fii plăcut surprins(ă). Există mai multe metode de a găti melcii, iar cea pe care o vezi în imagine este o rețetă de escargot a la Bourguignonne. Este făcută cu unt, usturoi și pătrunjel.
2 răspunsuri
buna dimineata pt totii!
ok