Cum să prepari o cană de ceai perfectă

Prepararea unei căni de ceai poate părea cel mai simplu lucru din lume, însă dacă dorim să simțim gustul ceaiului așa cum trebuie, lucrurile se complică. Tipul ceaiului, calitatea apei, timpul în care se realizează infuzia, temperatura ideală de consum, modul în care este ambalat ceaiul folosit pentru infuzie sau modalitatea de preparare a ceaiului sunt numai câteva dintre variabilele de care trebuie să ținem cont.

După cum spuneam fiecare tip de ceai are propria lui modalitate de a fi pregătit, însă în acest articol vom discuta numai despre aspectele generale de care trebuie să luăm seama atunci când dorim să realizăm o cană de ceai perfectă.

Știința ne vine în ajutor și ne explică modul în care ar trebuie să ne preparăm ceaiul pentru a ne gâdila în cel mai plăcut mod papilele gustative. O echipă de cercetători de la Universitatea Northumbria din Marea Britanie a efectuat un studiu care a durat aproximativ 180 de ore. În cadrul acestei cercetări, oamenii de știință au cules date de la voluntari pentru a descoperi care este „ecuația” pentru o ceașcă perfectă de ceai.

Trebuie reținut faptul că pliculețele de ceai pot fi foarte bine înlocuite cu frunze neprelucrate de ceai, care vor fi mai aromate și mai sănătoase decât ceea ce găsim în comerț de cele mai multe ori.

Din câte se pare, cea mai bună metodă pe care o putem folosi este să turnăm într-o cană 200 mililitri de apă fierbinte și să adăugăm unul sau două pliculețe de ceai. Acestea sunt lăsate în apă pentru două minute.

După ce se scot pliculețele, se adaugă 10 mililitri de lapte, iar mai apoi se așteaptă încă șase minute până când ceaiul atinge temperatura optimă de consum și anume 60°C. În acest fel, evităm riscul de a ne frige și putem savura liniștiți toate aromele ceaiului.

Avem această variantă dacă dorim să adăugăm și lapte, un lucru contestat de unii nutriționiști pentru faptul că inhibă acțiunea puternicilor antioxhidanți din ceai.

În cazul în care nu adăugăm lapte și nu ne grăbim prea tare să consumăm o ceașcă de ceai, atunci putem consuma această băutură în cel mai potrivit moment și anume după 17 minute și 30 de secunde, pentru că atunci ceaiul va fi cu adevărat perfect atât ca și gust cât și ca temperatură, aceasta din urmă situându-se la pragul  de 45°C.

Tu ai încercat vreodată să îți prepari un ceai perfect?

Citește și despre trucurile pe care le poți folosi pentru un mic deju cât mai sănătos.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com