logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Micul dejun în Islanda

Bucătăria islandeză este dominată de alimente precum carnea de miel, cea de pește sau produse lactate. În mod majoritar, carnea de pește este cea mai consumată, datorită proximității oceanului Arctic. Pe lângă asta, oamenii din Islanda consumă multe alimente prezervate în saramură sau zer, ori pregătite prin uscare sau afumare.

Diminețile reci din Islanda nu sunt ușor de înfruntat, motiv pentru care micul dejun trebuie să fie o masă fierbinte care să încălzească trupul și să îți dea putere și energie.

Printre cele mai obișnuite preparate de mic dejun se numără și terciul de ovăz, preparat cu fulgi de ovăz, lapte sau apă fierbinte, peste care se presară zahăr, stafidenuci sau unt. Acest preparat poartă numele de hafragrautur și se servește cald.

Datorită faptului că această țară are o iarnă grea, cu nopți extrem de lungi și foarte puțină lumină pe parcursul zilelor, atât cei mici, cât și cei mari obișnuiesc să consume ulei din ficat de cod (lýsi) pentru a absorbi omega-3, dar și vitamina D, pe care islandezii nu o pot absorbi din expunerea la soare în cantități suficiente. Gustul acestui ulei nu este tocmai plăcut, motiv pentru care majoritatea oamenilor consumă câte o linguriță plină cu acesta, însă există și oameni care îl beau direct din flaconul în care îl păstrează. Acest ulei este deosebit de benefic, mai ales în timpul iernii, când cea mai mare parte a timpului este petrecută în întuneric.

Pe lângă fulgii de ovăz, islandezii mai obișnuiesc să servească la micul dejun ficatcârnațiomletepâinebrânză și pate de miel. Totodată, aceștia prepară și câteva delicatese care sunt apreciate și în străinătate. Printre acestea se numără hot dog-ul cu carne de miel și un muștar maro, specific Islandei sau skyr, o brânză moale, cu o consistență asemănătoare unui iaurt, pe care islandezii o consumă de una singură, alături de ovăz, ca o băutură sau chiar ca și topping pentru diverse alte preparate. Dacă vrei să guști și un desert alături de masa de dimineață, este foarte probabil ca acesta să conțină lemn dulce negru (black licorice).

În ceea ce privește băuturile, cele mai frecvent întâlnite sunt ceaiulcafeaua și sucul de fructe. În acest aspect, Islanda nu se diferențiază foarte mult de alte țări.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *