Cunoscut și sub denumirea de Regatul Lesotho, această țară africană este înconjurată complet de Africa de Sud, la fel cum Vaticanul este înconjurat de Italia. Lesotho are circa 30.300 de kilometri pătrați și o populație de aproximativ 2 milioane de locuitori, fiind astfel în topul celor mai mici țări din lume. Numele său se traduce în limba locală drept: ”Țara poporului care vorbește limba Sesotho”.
Bucătăria tradițională, după cum te poți aștepta, este influențată foarte mult de Africa de Sud, dar are și câteva influențe britanice, care se văd cel mai des în deserturi. Cele mai importante alimente folosite în preparatele naționale sunt cartofii, fructele de mare, orezul și legumele.
Dacă vei avea ocazia de a vizita Lesotho, pregătește-te pentru meniuri bazate pe porumb, ouă, legume, salate sau diverse tocănițe, unele dintre ele preparate prin folosirea unor alune autohtone sau a cărnii de vită. Bucătăria tradițională include și câteva sosuri, dar de regulă preparatele sunt mai puțin condimentate decât în cazul altor țări africane.
Micul dejun nu este o masă foarte importantă în Lesotho, dar nu este nici neglijată. De regulă se servește mâncarea reîncălzită care rămâne de seara, dar localnicii obișnuiesc să mănânce și fructe proaspete sau salate făcute dimineața.
În ceea ce privește băuturile, localnicii din Lesotho, mai ales cei din zonele mai sărace, nu obișnuiesc să servească altceva decât apă la masa de dimineață. Sporadic, mai poate fi întâlnită și cafeaua sau ceaiul făcut din diverse plante locale.