Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Micul dejun pe fugă: nesănătos sau inexistent?

Se întâmplă uneori să nu ai timpul necesar să îți prepari un mic dejun sănătos și echilibrat înainte să trebuiască să te îndrepți spre locul de muncă. În momentele astea fie te gândești că „o să-mi cumpăr ceva pe drum”, fie că” nu o să mor dacă sar peste micul dejun”. Te-ai gândit vreodată care e răul cel mai mic dintre cele două? Am comparat ambele situații, ca să poți decide care este cea mai bună opțiune pentru tine.

Mic dejun nesănătos

Un mic dejun echilibrat ar trebui să conțină între 500 și 700 calorii, pentru o persoană care consumă 2000 calorii zilnic. Desigur, același număr de calorii poate veni și din alimente nesănătoase, dar efectul diferă. Asta pentru că nu doar numărul de calorii este important. Pentru ca un mic dejun să îți susțină organismul până la prânz, acesta are nevoie de carbohidrați și fibre. Dacă nu consumi aceste ingrediente ca un raport complementar, acestea nu îți pot susține organismul până la masa de prânz. Dacă optezi pentru o gogoașă mâncată pe fugă, vei avea un aport mare de carbohidrați și zahăr, care îți vor oferi un pic de susținere, însă nivelul tău de energie nu va fi menținut pe tot parcursul dimineții și e posibil să simți o scădere bruscă a nivelului de energie și a puterii de concentrare.

Fără mic dejun

A doua opțiune pe care o ai într-o dimineață grăbită e să sari peste micul dejun. Dacă ar fi să mergi pe principiul „o masă în minus, calorii în minus”, ar trebui ca săritul peste micul dejun să nu fie mare problemă, nu-i așa? De fapt, e o problemă foarte mare. Dacă vrei să reduci numărul de calorii ingerat, ar trebui să scoți din fiecare masă câte puțin, nu să renunți la o masă completă. Dacă sari peste micul dejun nu vei avea un nivel optim de energie pentru a-ți putea realiza munca, iar metabolismul tău va rămâne în ritmul lent pe care îl adoptă în somn, ceea ce înseamnă că mai puține calorii ingerate nu înseamnă neapărat mai puține kilograme. În plus, peste noapte nu consumi mâncare în mod normal, deci dimineața ai acumulat deja 7-8 ore în care nu ai mâncat nimic. Dacă sari peste micul dejun și aștepți masa de prânz ca să mănânci, nu doar că nu vei avea puterea de concentrare necesară ca să poți lucra, dar îți vei priva organismul de nutrienții de care are nevoie.

Pe scurt, studiile arată că e preferabil să iei un mic dejun nesănătos ca să nu sari peste masa de dimineață. Acesta e răul cel mai mic. Însă asta nu înseamnă că poți face asta în fiecare dimineață şi să te numești o persoană sănătoasă. Încearcă să nu recurgi la produse alimentare nesănătoase sau la bombe calorice prea des pentru a înlocui o masă echilibrată, chiar dacă poți face asta într-o situație de urgență.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *