Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Cafeaua de dimineață merge mână în mână cu un croasant cu ciocolată, nu-i așa? Totuși, parcă e prea complicat să te trezești devreme să mergi la patiserie după ele, ca să fie proaspete. De ce să nu le faci tu? Într-o dimineață leneșă de sâmbătă sau chiar duminică, fac micul dejun (sau brunch-ul) mai plăcut. Iată rețeta!

Ingrediente:

250 g făină
180 ml lapte călduț
7 g drojdie uscată activă
1 linguriță sare
60 g unt (topit și răcit)
50 g zahăr
460 g ciocolată menaj (mărunțită)
115 g unt (la temperatura camerei)
1 ou (ușor bătut)
60 g ciocolată menaj (opțional – pentru decorare)

Mod de preparare:

Într-un vas adânc adaugă făina. Fă o groapă în centru și toarnă laptele cald. Presară apoi drojdia uscată peste lapte și amestecă puțin în lapte, apoi las-o să se activeze. Adaugă în amestec untul topit cu zahărul și frământă aluatul (folosește brațele pentru aluat de la mixer sau mâna) până se curăță de pe marginea vasului (deci se încheagă). Acoperă vasul cu un prosop curat și lasă aluatul să dospească (aproximativ 1 oră și jumătate).

După ce a dospit, împarte aluatul în 12 bucăți cât de cât egale. Plasează-le pe o tavă și dă-le puțin la rece, acoperite în folie de plastic. Le vei scoate din frigider una câte una, pe măsură ce lucrezi cu ele.

Fiecare bucată de aluat o vei presăra cu făină atunci când lucrezi pe ea și o vei întinde cu sucitorul până obții o fâșie lungă, dreptunghiulară și extrem de subțire de aluat (ca și foaia de plăcintă). Presară cu făină și împătură aluatul în două apoi întinde-l încă odată la aceeași grosime. Fă asta de câteva ori, pentru a te asigura că aluatul tău va ieși pufos.

Unge apoi un capăt al aluatului întins cu unt moale și pune o parte din ciocolata menaj mărunțită. Începe să rulezi aluatul și, pe măsură ce ai nevoie, unge-l cu unt. Pune croassantul rulat în frigider până faci asta cu fiecare. Poți chiar să pui în congelator croissante să le ai pe cand ai nevoie de ceva rapid.

Când ai terminat toate croissantele pe care vrei să le coci*, scoate-le din frigider și lasă-le să-și dubleze dimensiunea.
Pune croissantele pe o hârtie de copt în tavă și unge fiecare croissant cu oul bătut. Asta le va oferi o culoare maronie când se coc. Ai grijă ca cupoturul tău să fie încins bine și dă tava la cuptor cam 25 minute sau până se roșește și se formează crusta de pe aluat. Dacă vrei să le ornezi, stropește-le cu ciocolată topită sau zahăr pudră.

* dacă scoți croissantele din congelator, trebuie să faci asta cu o seară înainte să fie odihnit aluatul.

Pentru comoditate, poți folosi și aluat de foietaj congelat.

Citește și Brioșe sfărâmicioase cu măr

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *