Mesele copioase, pline de găsime și foarte greu de digerat chiar și de cel mai bine adaptat stomac afectează sănătatea multora dintre compatrioții noștri, în perioada sărbătorilor.
Dacă nu dorim să pierdem timp și bani prin farmacii, să fim nevoiți să mergem la spital sau să avem niște săbători mai neplăcute atât pentru noi, cât și pentru cei dragi, pe lângă moderație și cumpătare, ar mai trebui să avem grijă și la ce alimente consumăm pe parcursul zilei, în special la micul dejun.
Poate că unora, mai ales celor care au ținut post, le este un pic mai greu să se abțină de la bunătățile care se înșiră înaintea ochilor, însă trebuie să facă acest efort.
Prevenția problemelor digestive ar trebui să înceapă încă de dimineață astfel încât să ne pregătim pentru ceea ce urmează mai apoi.
Iaurtul poate fi un aliment numai bun de consumat mai ales în această perioadă în care flora noastră intestinală chiar are nevoie de un pic de ajutor. Bacteriile din iaurt sunt sănătoase și ajută la păstrarea unui tract gastrointestinal sănătos.
Bananele sunt și ele foarte bune pentru micul dejun deoarece ne pregătesc stomacul pentru mesele mai grele care urmează datorită conținutului ridicat de potasiu, fibre și electroliți.
În cazul în care vreți să începeți ziua cu niște bucăți de carne la micul dejun asigurați-vă că acestea sunt foarte slabe. Preferabil ar fi să consumați carne de pește sau pui, însă e puțin probabil ca cineva să mănâce așa ceva la micul dejun din dimineața Crăciunului.
Dacă alegeți carne de porc, aveți grijă la cât de grasă este și adăugați maxim 4 mg de ghimbir pentru a vă îmbunătăți digestia. Dacă depășiți această doză este foarte posibil să apară arsuri la stomac.
Evitați alcoolul dimineața, chiar dacă e zi de sărbătoare și nu prea aveți ce activități să întreprindeți. Zahărul ar trebui să iasă și el din discuție la prima oră a dimineții, deci feriți-vă pe cât posibil de dulciuri și prăjituri.
Dacă vă îngreunați digestia de dimineață, veți avea probleme din ce în ce mai mari pe parcursul zilei, atunci când veți ajunge, cel mai probabil, la alimentele mai greu digerabile.
Alte sfaturi de care ar trebui să țineți cont în această perioadă ar fi să consumați cât mai multe legume la fiecare masă și să ieșiți la o scurtă plimbare pe afară deoarece o gură de aer și un pic de efort fizic vă va ajuta organismul să asimileze mai ușor mâncarea.
Urmând aceste sfaturi, nu veți avea probleme cu indigestia, de sărbători.