Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

5 Mituri despre un somn sănătos pe care le poţi uita acum

Sunt sigură că ştiţi aceste 5 mituri despre somn, somnul este o parte naturală a vieţii noastre, un subiect pe care mulţi dintre noi instinctiv presupunem că îl ştim foarte bine deşi niciodată nu stăm să citim prea multe despre el, să ne informăm dacă informaţiile sunt bune. De când ne naştem le tot auzim şi presupunem că sunt adevărate însă cele mai multe s-au dovedit a fi doar mituri iar studiile şi specialiştii spun altceva:

Cel mai mare mit, un somn optim, sănătos durează 8 ore!
Peste tot am citit despre numărul magic, 8, pentru un somn suficient şi sănătos însă adevărul este că fiecare individ are nevoie de un număr diferit de ore pentru a se simţi odihnit şi apt pentru o zi de lucru. În plus contează foarte mult ce activităţi faci ziua, într-o zi în care alergi de colo-colo ai nevoie de mai mult somn decât atunci când ai stat şi te-ai uitat la televizor. Sunt oameni care după 5 ore sunt fresh şi sunt mulţi alţii care deabia după 10 ore de somn dau randament! Nu există nici o regulă fixă şi nici un număr magic!

Televizorul te ajută să adormi mai repede şi mai bine
Adevărul e că televizorul te poate stimula, te poate agita şi nu e în nici un caz un lucru bun pentru somn. Poate dacă te-ai uita la un basm mai zicem dar filmele de acţiune, sf sau horror nu sunt în nici un caz un tratament optim înainte de culcare. Cel mai bine pentru un somn liniştitor e să staţi departe de televizor , laptop şi telefonul mobil.

Dacă tragi un pui de somn ziua NU înseamnă că nu mai poţi dormi noaptea
Realitatea este că într-un interval de 24 de ore aveţi nevoie de o perioada de odihnă şi somn iar dacă somnul de după-masă este în plus atunci va afecta somnul din timpul nopţii. Cel mai bine ar fi să evitaţi somnul de după-masă sau să dormiţi noaptea cu o ora, două mai puţin.

Alcoolul te ajută să dormi bine
Da, te ajută să adormi mai repede însă o să ai parte de un somn mai puţin odihnitor, perturbat, o să te trezeşti des sau o să ai coşmaruri. Dacă bei prea mult să te trezeşti foarte obosit şi cu stare de rău aşa că nu îţi faci nici un bine.

Insomnie au doar persoanele bolnave, depresive
Adevărul e că insomnia este un efect al depresiei, al anxietăţii, al stresului însă de insomnii au parte de-a lungul vieţii majoritatea oamenilor. Toţi trec la un moment dat printr-o astfel de perioadă, cel puţin câteva săptămâni, chiar dacă nu sunt depresivi, deprimaţi sau stresaţi. Insomnia poate fi şi din cauză că schimbăm patul, locaţia, factorii externi etc!

BONUS Ai nevoie de mai puţin somn pe măsură ce îmbătrâneşti
Realitatea este că un adult are nevoie de aceaşi cantitate de somn pe tot parcursul vieţii doar că somnul devine mai sensibil o dată ce îmbătrâneşti, ai mai des insomnii, te trezeşti mai uşor şi nu mai dormi la fel de adânc fiindcă nici activităţile din timpul zilei nu mai sunt atât de solicitante.

Evident mituri mai există, sunt oameni care mai cred că dacă dormi mult eşti leneş, că insomniile se pot trata dacă stai câte 2 ore în pat aşteptând somnul etc. Adevărul e că suntem destul de superficiali în ceea ce priveşte somnul deşi dormim în fiecare noapte şi e o parte esenţială a vieţii noastre!

Alicee

Alicee

Alicee este o călătoare pasionată de scris. Fiecare oraș nou pe care îl vizitează, o ajută să descopere noi oameni, de la care învață cât mai multe lucruri interesante. Iar vouă vă împărtășește trucurile și sfaturile pe care le-a descoperit de-a lungul anilor.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *