E vară, perioada în care iubim să mergem la mare, la plajă, să purtăm rochiţe şi pantaloni scurţi aşa că trebuie să avem mai multă grijă de aspectul nostru, în special de firele de păr nedorite. Epilarea (eliminarea firului de păr cu tot cu rădăcină) sau depilarea (eliminarea firului de păr de la suprafața pielii) în acest sezon este esenţială, în special pe picioare, axile şi linia bikinilor. Pentru a afla care este opţiunea de îndepărtare a părului cea mai potrivită pentru tine, le-am analizat pe rând pe fiecare, cu pro şi contra:
Epilarea cu ceară
Sursa foto: © Antonpzoghi
Majoritatea femeilor preferă să meargă la salon şi să se lase pe mâna unor profesioniste, chiar dacă asta înseamnă mai mulţi bani, mai mult timp şi mai multă bătaie de cap (programare, aşteptat la coadă, drumul până acolo, abonament lunar).
Pentru acasă, poţi folosi ceară caldă sau rece, benzi cu ceară etc. Ele trebuie aplicate în sensul în care creşte firul de părul şi apoi trebuie să presezi bine banda de bumbac şi să tragi rapid în sensul opus creșterii părului. Multe kituri conţin şi creme sau loţiuni pentru încetinirea creşterii părului, care se folosesc imediat după epilare. Sfatul meu e să începi cu zonele mici, sensibile şi nu să nu aplici mai multe straturi dacă nu vrei să te iriţi!
Avantaje: Epilarea cu ceară îndepărtează celulele moarte şi păstrează pielea frumoasă, cu un aspect neted şi sănătos şi catifelat pentru 4-6 săptămâni. Folosită regulat, această metodă ajută în timp să aveţi tot mai puţin păr.
Dezavantaje: Este un proces destul de dureros (mai ales pe zona de bikini) şi poate provoca iritaţii dacă procedeul este efectuat în mod necorespunzător. De asemenea, trebuie să aştepţi cel puţin 2 săptămâni înainte de următoarea epilare!
Depilarea cu lama de ras
Sursa foto: © Rosshelen
Această metodă de depilare este una dintre cele mai rapide și nedureroase metode de îndepărtare a pilozității și te poate ajuta să îndepărtezi părul nedorit în doar câteva minute, având o lamă de ras şi spumă de ras sau gel de duș. Întinde spuma de ras sau gelul de duș într-un strat generos pe zonă şi apoi trage uşor cu lama. Părul va fi ras instant. Pentru picioare şi zone sensibile se recomandă crema de ras şi după ce ai terminat, asigură-te că îți hidratezi bine pielea cu cremă, pentru ca aceasta să nu devină sensibilă.
Avantaje: e o metodă nedureroasă şi ultra rapidă.
Dezavantaje: prin această metodă de depilare părul se regenerează foarte rapid având în vedere că nu e scos de la rădăcină, astfel că va trebui să repeți procedeul o dată la două, trei zile. În plus pot exista fire de păr crescute sub piele.
Depilarea cu cremă
Sursa foto: © Arne9001
Poate cea mai uşoară metodă dintre toate e crema depilatoare. Ai nevoie de o cremă bună şi un burete abraziv cu care să îndepărtezi mai apoi părul. După ce ai făcut un duş, aplică crema pe zona dorită şi aşteaptă 4-5 minute, apoi îndepărtează uşor cu buretele sau spatula specială, inclusă în pachet.
Avantaje: ca și lama de ras, este o metodă uşoară, rapidă şi nedureroasă.
Dezavantaje: crema nu îndepărtează chiar toate firele de păr, aşa că ai nevoie şi de o lamă, să retușezi manual. Mirosul poate fi și el o problemă dacă ai un nas sensibil şi poate rămâne impregnat câteva ore.
Epilarea cu laser
Sursa foto: © Carolannefreeling
Epilarea cu laser este făcută cel mai corect la saloanele de specialitate, însă încep să apară și metode de epilare cu laser acasă (IPL). Acest tip de tratament este efectuat pe perioada mai multor ședințe și nu ai voie să folosești metode alternative de epilare între ședințe.
Avantaje: îndepărtezi părul pe termen lung, fiind nevoie să faci ședințe de întreținere o dată pe an sau chiar mai mult.
Dezavantaje: metodă foarte costisitoare și puțin dureroasă (senzația este asemănată de cei care au fost supuși acestui tratament cu pișcarea continuă a unui elastic pe piele).
Epilarea cu epilatorul electric
Sursa foto: © Milanmarkovic
Această metodă este foarte comodă vara, fiindcă îl poţi lua cu tine şi în vacanţe. Poţi să îl folosești oriunde şi nu vei folosi baia ore întregi. Epilarea cu aparatul se face atunci când părul e foarte mic şi e perfectă ca metodă de întreţinere regulată, alternată cu epilare cu ceară lunară. Tot ce trebuie să faci e să îl conectezi la priză şi să îl mişti uşor în direcția opusă creșterii firelor de păr, fără a apăsa.
Avantaje: Epilarea cu aparatul o poţi face oriunde, iar efectul ei durează în jur de 2-3 săptămâni.
Dezavantaje: Procesul e dureros, lung şi anevoios, uneori trebuind să stai şi jumătate de oră în poziţii inconfortabile!
Care e metoda ta de epilare preferată pe timp de vară?