logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Combaterea sindromului premenstrual

Câte femei nu au avut sau nu au în mod obișnuit simptome de sindrom premenstrual?

Majoritatea femeilor se plâng măcar odată în decursul vieții de simptome precum: dureri de cap, balonare, pofte alimentare, erupții acneice, precum și simptome de ordin psihologic: anxietate, iritabilitate și insomnie. Momente în care te enervează orice și nici măcar nu poți să te odihnești noaptea. Pe lângă asta, pot să apară și kilograme în plus și nu ai habar ce ai făcut greșit.

În primul rând să vedem ce este. Sindromul premenstrual nu este o boală, este o condiție/o stare care începe după aproximativ 14 zile de la menstruație și se oprește odată cu începerea fluxului menstrual. Schimbările hormonale sunt cauza cea mai probabilă, iar datorită faptului că procentul de apă din organism fluctuează în perioada menstruală, este de înțeles să rețineți apă în aceste zile. Astfel nu vă faceți griji pentru o mică fluctuație și în greutate. Această retenție dispare de obicei după menstruație.

Chiar dacă se discută destul de mult de aceste simptome, nu sunt la fel de multe informații în legătură cu tratamentul și cauza lor, sau legătura dintre acestea și nutriție.

Deși sunt unele afirmații care ar arăta o legătură între anumite deficite nutriționale și aceste simptome, nu există încă nicio dovadă în acest sens.

Astfel, ce se știe și ce ne ajută?

Calciul poate să fie de ajutor în reducerea retenției de apă și “reglarea” stării de spirit. Oricum, acesta nu este un motiv să consumați excesiv calciu, și în niciun caz să luați suplimente alimentare dacă nu este un deficit. Consumul alimentelor bogate în calciu e de recomandat: lactate, legume cu frunze verzi și sardine.

Fitoestrogenii pot ajuta la ținerea simptomelor sub control. Încă nu sunt stabilite exact doze adecvate în această privință și nici interacțiunea acestora cu alți hormoni, în caz că sunteți sub tratament hormonal. Sursele alimentare de fitoestrogeni recomandate sunt produsele pe bază de soia: tofu, lapte de soia, soia boabe, tempeh.

Dacă simți că retenția de apă e îngrijorător de mare, și lucrul acesta se vede destul de clar pe cântar, încearcă să reduci cantitatea de sare consumată. În niciun caz să reduci consumul de apă/lichide.

Activitatea fizică este de ajutor și în aceste situații, datorită faptului că stimulează eliberarea de endorfine ce ajută la potolirea simptomelor precum depresie și anxietate. În plus, este o bună metodă de a combate stresul.

De asemenea, dacă consumul alimentar este crescut în această perioadă, vă asigurați că sunt folosite caloriile în exces!

Suplimentele alimentare, deși mult vehiculate, nu au în spate studii concludente care indică ameliorarea simptomelor.

Până la descoperirea altor lucruri, un stil de viață sănătos cu siguranță o să vă ajute, și nu doar în aceste situații. Iar dacă aceste simptome devin greu de suportat cel mai sigur e să vă adresați unui medic specialist.

Foto

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *